miercuri, 30 noiembrie 2011

La Multi Ani!

Andrei (d. 30 noiembrie 60, Patras, Grecia) a fost un apostol, frate cu Simon Petru.
Conform Bibliei cei doi frați, Petru și Andrei, erau originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret. Aveau o casă în Capernaum (Mc 1,29) și erau de profesie pescari.
Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Acesta este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu.
Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Isus din Nazaret. Conform evangheliei lui Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Petru la Isus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca "cel dintâi chemat". În enumerările apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este menționat mereu între primii patru. Cu toate acestea, nu se numără printre cei trei pe care Isus i-a tratat în anumite situații ca cei mai apropiați ai săi (Petru, Iacob și Ioan)- sursa wikipedia




Enjoy,
AndrEyya

marți, 29 noiembrie 2011

Versatile Blog Award

Buna!
Astazi o sa mai aflati cate ceva despre mine,deoarece am primit un premiu dragut de la Alinutza,care vine cu niste reguli pe care o sa le respect.

Multumesc Alina!

Cele 2 reguli sunt:

1. Spune 7 lucruri despre tine

2. Ofera-l mai departe la 15 bloguri

7 lucruri despre mine 
1.Sunt putin naiva, tot timpul am impresia ca exista mai multe persoane bune, decat persoane mai putin bune.
2.Plang la filme, desene, scene emotionante...sunt o plangacioasa:))

3.Sunt foarte orgolioasa(din cauza zodiei:P).
4.Iubesc natura!
5.Daca as putea, as completa non-stop integrame(o pasiune mai veche).
6.Imi plac foarte mult caii, mi se par cele mai nobile animale de pe pamant, iar privirea lor dulce ma omoara(dar la fel de mult iubesc si cainii).

7.Nu suport persoanele cu mainile/unghiile neingrijite..aici ma refer la persoanele care pun accent pe vestimentatie & stuff, dar care nu  observa ca "din greseala" au oja sarita de pe doua unghii..cah

Il ofer mai departe urmatoarelor bloguri:
13.Gya
14.Lauren

Enjoy,
AndrEyya

luni, 28 noiembrie 2011

Zumba everyone!

Buna!
In ultima perioada am auzit tot mai des despre acest concept de dans, de fapt este un program de fitness combinat cu dans:

Povestea a inceput in statele Unite ale Americii unde dansatorul Beto Perez, originar din Miami, si-a unit fortele cu antreprenorii Alberto Pearlman si Alberto Aghion pentru a crea Zumba, un program de fitness inspirat din dansurile latino. Cu peste 2 milioane de DVD-uri vandute si 2000 de instructori pretutindeni in lume, Zumba s-a impus rapid ca un nou trend in divertisment, sanatate si intretinere corporala!

Zumba combina energia si muzica ritmata, motivanta, cu miscari unice de dans care faciliteaza invatarea rapida si asigura buna dispozitie. Zumba foloseste o fuziune de dansuri latino si internationale (de la cumbia columbiana la merengue, salsa si calypso, hip hop si reggaeton) creand astfel un antrenament eficient, dinamic si captivant. Programul este conceput ca un mix de aerobic si fitness, cu miscari in ritmuri rapide care tonifica si sculpteaza corpul.

De la o mica sala din Columbia si pana la milioane de fani in intreaga lume, Zumba nu este doar fitness ci este o adevarata revolutie! Ritmul hipnotizant te va transporta din sala noastra de dans direct in mijlocul carnavalurilor din America de Sud. Muzica este amuzanta, vibranta si da dependenta totala. Muzica iti stimuleaza simturile, in timp ce miscarile dinamice si sexy te ajuta sa obtii fizicul perfect. Vei folosi chiar si muschii pe care nu stiai ca ii ai, si vei arde mai multe calorii decat iti poti imagina. -sursa

Si o mica demonstratie:


Stiu ca my friend Special K s-a apucat de zumba si era foarte incantata,voi ati incercat pana acum sau va tenteaza ideea? Mie imi cam face cu ochiul si va trebui sa conving o prietena sa mearga cu mine sa ne "zumbuim":))


Enjoy,
AndrEyya

duminică, 27 noiembrie 2011

Sezonul portocalelor

Buna!
A inceput oficial sezonul portocalelor,cel putin la noi in tara,in perioada aceasta,se consuma in cantitati "industriale",iar comerciantii sunt cei mai fericiti.,iar noi putin mai castigati,deoarece acest fruct ne furnizeaza o mare parte din vitaminele de care are nevoie organismul nostru.


Cateva dintre beneficiile portocalei:

-Datorita continutului ridicat de vitamina C,favorizeaza cresterea imunitatii si totodata intarirea acestuia.

-Se pare ca suplimentul de vitamina C luat din farmacie,nu este la fel de puternic ca cel luat dintr-un fruct bogat in aceasta vitamina,arata rezultatele unui studiu efectuat de cercetatorii italieni si publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie. Experimentul a urmarit 7 subiecti carora li s-a dat sa consume fie suc de portocale rosii (cu un continut de 150 mg vitamina C), fie apa fortificata cu vitamina C, fie apa fara vitamina C. Dupa analiza mostrelor de sange, rezultatele au aratat ca numai in cazul persoanelor care au consumat suc de portocale au existat efecte benefice.

-Reduce hipertensiunea arteriala
Contine o substanta activa numita hesperidina,care are un rol semnificativ in reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului "rau" si are proprietati antiinflamatorii.


-S-a constatat ca citricele aduc beneficii in numeroase afectiuni precum: Alzheimer, Parkinson, artrita, astm, degenerescenta maculara, diabet, scleroza multipla, holera, gingivita, functionarea optima a plamanilor, cataracta, colita ulcerativa.

-Contin fibre,ceea ce inseamna ca imbunatatesc digestia,prevenind constipatia si aparitia cancerului de colon.

-Impiedica formarea pietrelor la rinichi,datorita cantitatii de apa pe care o contin.

-Protejeaza impotriva artritei
Un pahar cu suc proaspat de portocale consumat zilnic scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoida, potrivit informatiilor publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica.


 Enjoy,
AndrEyya

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Ce sa mananci la cina si sa nu iti cada greu la stomac

Buna!
Zilele trecute am fost intrebata de catre o cititoare,ce anume ar putea sa manance la cina,deoarece are ore pana seara,tarziu si totusi nu ar vrea sa adoarma cu stomacul gol.

Am gasit pe internet cateva variante sanatoase pentru cina, propuse de dr. Mihaela Bilic:

1. O porţie (cam cât o farfurie de ciorbă) de souflé de conopidă (conopidă la cuptor cu sos făcut dintr-un cub de unt, o linguriţă de făină, o ceaşcă de lapte şi două linguri de caşcaval ras sau de parmezan).

2. O bucată de muşchi de porc sau o jumătate de muşchiuleţ la grătar + patru-cinci linguri de varză călită (în sos de roşii) + ardei iute.

3. O bucată de peşte la cuptor (preparat în staniol, cu ierburi aromatice şi puţin unt sau ulei) + legume la grătar sau fierte.

4. O pulpă de pui sau o jumătate de piept de pui + legume gratinate la cuptor - conopidă, broccoli, dovlecel, vinete sau ciuperci tăiate felii şi sos făcut din două linguri de parmezan ras, două linguri de smântână (12% grăsime), o ceaşcă de lapte cald şi ierburi aromatice.

5. O pulpă de pui sau o jumătate de piept de pui la rotisor (curăţate în prealabil de piele şi de grăsime) + o salată mare de varză albă, cu lămâie.

6. O porţie de ciorbă de legume cu carne slabă, nu foarte sărată (fără cartofi, fasole boabe, paste făinoase, orez sau ulei) + ardei iute.

7. O bucată mare de peşte alb preparat la cuptor + roşii, busuioc, măsline, ciuperci sau alte legume fierte ori preparate la grătar (conopidă, dovlecel, vinete).

8. O bucată de somon la grătar + sparanghel sau broccoli fiert + o linguriţă de sos olandez (făcut din unt, gălbenuş, lămâie, sare şi puţină apă).

9. O bucată de carne de vită la grătar sau la cuptor + legume la grătar (ciuperci, ardei gras, dovlecel, vânătă, roşie, ceapă) sau fierte (conopidă, broccoli, fasole verde) + un cub de unt.

10. O conservă de sardine în sos tomat, pusă peste o farfurie cu legume fierte (fasole verde, conopidă, broccoli).

sursa retete

Aceasta postare a fost planificata,voi raspunde la mail-uri si comentarii saptamana viitoare!


Enjoy,
Eyya

vineri, 25 noiembrie 2011

Mi-e dor de copilarie!

Mi-e dor de copilarie!

Mi-e dor de perioada aceea in care singura mea grija era sa imi fac exercitiile la mate si rezumatul la romana, pentru a doua zi.

Mi-e dor de bunicul meu care in perioada aceea pentru mine era nemuritor.

Mi-e dor de aroma prajiturilor pe care mama le prepara cu atata migala si de care nu ma saturam niciodata.

Mi-e dor sa ma prinda noaptea in fata blocului, jucandu-ma si mama sa strige dupa mine "Hai sus, ca maine te trezesti devreme sa mergi la scoala!"

Mi-e dor sa ma certe tata ca iar am spart o farfurie!

Mi-e dor de vacantele prelungite la bunici, la tara, unde simti ca timpul se opreste in loc si ai toata libertatea din lume. In acel loc magic poti sa faci cate nazbatii vrei, poti sa te joci la nesfarsit, poti sa sari peste tema de vacanta pentru cateva zile bune, pentru ca stii ca totul o sa ramana intre tine si bunica, iar parintii nu vor afla niciodata secretul vostru.

Mi-e dor de mancarea speciala pe care o gatea bunica, de mainile ei care ma mangaiau si ma strangeau la piept atunci cand afara ploua si fulgera, iar eu plangeam de frica:(.

Pentru cateva zile o sa incerc din nou sa fiu copil, cu toate ca nimic nu mai are acelasi farmec, doar bunica a ramas neschimbata.

P.S.: Chiar daca voi fi plecata zilele urmatoare, asta nu inseamna ca nu v-am pregatit cateva postari interesante, asa ca nu scapati de mine:P


Enjoy,
AndrEyya

joi, 24 noiembrie 2011

Stiati ca doar 1 kilogram....?

...trebuie sa slabesti pe saptamana, pentru a-ti mentine starea de sanatate?
Nu este foarte mult, insa, daca slabesti peste un kilogram, pierzi din masa musculara, nu din stratul de grasime.
 Asadar, sa nu exageram cu exercitiile fizice si cu reducerea numarului de calorii!



Stiati ca...?
Nu e bine sa efectuati mai mult de 3 antrenamente fizice pe saptamana?
Fie ca alegi exercitiile la sala, joggingul, ore de fitness sau pilates, nu trebuie exagerat, facand mai multe sedinte de sport, pentru a nu-ti extenua organismul.
 Ar trebui incluse in rutina zilnica 10 minute de streching si exercitii de flexibilitate, iar aticulatiile noastre vor fi mult mai fericite!


Stiati ca...?
2000 de pasi pe zi te fac sa arzi aproximativ un kilogram pe an?
Nu este foarte mult, insa acest exercitiu ajuta sistemul muscular si oxigeneaza sangele mai bine.



Enjoy,
Eyya

marți, 22 noiembrie 2011

Ce fac eu cand sunt plictisita...?

...invat un nou stil de dans!
 Si cum youtube-ul e plin de asa ceva,de ce sa nu profit?
 De curand am inceput sa studiez belly dance-ul,pentru ca mi se pare foarte senzual si in acelasi timp iti solicita tot corpul. Am gasit pe internet miscarile principale,prezentate de o super-tipa!


Altfel de mancare
















Enjoy,
Eyya

luni, 21 noiembrie 2011

Controversatul aspartam

Familia Victoriei Inness Brown era dependentă de băuturi carbogazoase de tip light. După ce a cercetat efectele aspartamului(APM), care se găseşte in toate tipurile acestea de băuturi, ea şi-a dat seama că APM va duce la moartea prematură a ei sau membrilor familiei sale.
   
 Pentru a se convinge singură că efectele adverse despre care citise sunt reale, femeia a decis să realizeze propriul ei experiment, cu 108 şobolani, vreme de 2 ani şi 8 luni. In fiecare zi ea a hrănit şobolanii cu echivalentul APM conţinut in 150 grame de băutură carbogazoasă tip diet până când aceştia au murit. Rezultatele sunt halucinante : 11 femele şobolan din grupul ce a primit APM (37%) au dezvoltat tumori, unele de dimensiuni uriaşe.

Studiile independente, nefinantate de industrie, spun despre APM că:
 


1) Consumarea APM duce la acumularea formaldehidei in celule. Formaldehida se leagă de proteine celulare (majoritatea enzime) şi de ADN (mitocondrial şi nuclear), realizând ‘leziuni’ la aceste nivel. Apare astfel o posibilă cauză de cancer. Formaldehida este toxică şi pentru celulele nervoase si pentru nervul optic. (1)


2) APM creşte de 2,66 ori riscul de a dezvolta tumori maligne pe creier. Riscul este de până la 7 ori mai mare in cazul grupului de subiecţi cel mai expus la aspartam. (2)

3) In martie 2006 se demonstrează experimental că aspartamul este cancerigen. El creşte incidenţa limfoamelor şi leucemiilor, tumorilor cerebrale, tumorilor renale şi ale nervilor periferici. Efectele sunt puse pe seama potenţialului cancerigen al formaldehidei care produce leziuni la nivelul ADN. (3) Trebuie menţionat că acest studiu este unul dintre cele mai complexe studii realizate vreaodată, fiind realizat de un centru complet independent, Fundaţia Europeană de Oncologie şi Ştiinţe de Mediu Ramazzini, Bologna, Italia. Studiul a fost realizat pe 1900 de cobai (şobolani de laborator) şi se intinde de la vârstă de 8 săptămâni a şobolanilor până la moartea acestora (ultimul a murit la 159 de saptamani, deci la aproximativ 3 ani). Cobaii au primit o cantitate de aspartam mai mică decât doza considerată a fi sigură de producător de 20 mg/kg (faţa de 40mg/kg – valoarea producătorului). Chiar şi in aceste condiţii aspartamul s-a dovedit a fi multicarcinogen. Trebuie menţionat că un asemenea studiu nu se poate realiza pe om (un studiu pe toata durata vieţii). Costurile ar fi imense, iar rezultatele ar aparea in 90-100 de ani.

4) Un studiu foarte riguros publicat pe 13 iunie 2007 in ediţia online a prestigiosului jurnal ‘Enviromental Health Perspectives’, a arătat că, folosit zilnic, in doze mici, pe durata intregii vieţi, incepând din perioada fetală, APM creşte riscul de cancer.(4) Cercetătorii Fundaţiei Ramazzini au administrat APM unor grupuri de şobolani pe durata intregii lor vieţi (inclusiv viaţa fetală, sau intrauterină), la doze variate (0 mg/kg corp-zi, 20mg/kg corp/zi şi 100mg/kg corp/zi). Ei au observat o frecvenţă mai ridicată pentru limfoame, leucemii şi cancere la sân, chiar şi la doze mici de indulcitor, adică 20mg / kilogram corp /zi, precum şi o creştere a frecvenţei cancerelor, dependentă de doza de APM. Grupul care a primit 100mg/kg corp de aspartam a avut o creştere mult mai mare a numarului de cancere decât cel care a primit 20mg / kg corp. Aceste cancere (leucemie, limfom, de sân) sunt cancerele cu o foarte mare creştere la tineri in ultimele decenii. Un copil de 20 de kg care bea aproximativ 1 litru de băutură light/ fără zahăr ( dar care conţine aspartam), sau un adult de 70 de kilograme bea 2,5 litri primesc 20mg/kg corp. Nu socotim aici şi APM din alte produse : gume de mestecat sau bomboane. Sunt destui copii care consumă peste 2,5 litri zilnic, deci problema este cat se poate de reală.


5) Principalul motiv pentru care APM a fost promovat este scăderea in greutate. Având ‘zero calorii’ aditivul ar trebui să ajute la controlul greutăţii. Paradoxal, APM nu reuşeşte să reducă greutatea consumatorilor. Unele studii au arătat ca situaţia este inversă. Riscul de a fi supraponderal creşte cu 41% la fiecare sticlă de băutură cu aspartam consumată, după cum arată o cercetare publicată in ediţia din Iulie 2004 a Jurnalului Internaţional de Obezitate. Explicaţia a venit din faptul că gustul ‘dulce’ al aspartamului determină o descărcare puternică şi foarte rapidă de insulină in circulaţie - faza cefalică a secreţiei de insulină. Dacă in cazul unui produs cu zahăr sau carbohidraţi, consumatorul işi primeşte apoi glucidele şi insulina işi realizează efectul, in cazul APM, consumatorul nu primeşte acele glucide şi, mai târziu, va consuma compensator mult mai multe calorii, lucru ce in final duce la creşterea in greutate.

Acidul aspartic poate trece de bariera sânge-creier şi este considerat o excitotoxină, el fixându-se la nivelul neuronilor pe receptori excitatori, stimulatori, generând impulsuri excitatorii ce ar putea explica rolul aspartamului in apariţia crizelor de epilepsie.

CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI : 

1) EVITATI ASPARTAMUL! Este un aditiv controversat, posibil cancerigen, ce nu vă ajută să slăbiţi, ci, din contră, poate creşte riscul să vă ingrăşaţi. Produsele ce conţin aspartam (bomboane/gume/sucuri/dulciuri fără zahăr) sunt de multe ori doar nişte amestecuri de substanţe chimice.

2) Incercaţi să reduceţi dulciurile rafinate (zahăr, pâine albă, faină albă, prăjituri, ciocolată cu lapte etc) din alimentaţie, sau să le eliminaţi.

3) Folosiţi substanţe dulci naturale şi preferabil surse complexe de carbohidraţi (legume, fructe, mămaligă, paine neagră). Dacă este obligatoriu şi nu rezistaţi fără să folosiţi dulciuri, ar fi de preferat ca in locul zahărului să folosiţi miere (cantitati mici : 1-2 lingurite ca indulcitor), iar in locul diverselor gustări dulci să folosiţi fructe proaspete (preferabil) - măr, greph, portocală, kiwi sau fructe uscate (smochine, stafide, curmale, in cantitate mică.)

4) Dulciurile de tipul celor enumerate mai sus pot fi folosite dupa efort, sau dimineaţa, după trezire. Nu este bine să le folosiţi seara. Fructele pot fi folosite ca gustări.

5) Pentru controlul greutăţii este bine să efectuaţi de 3-4 ori pe saptamână exerciţii (efort moderat-intens) timp de 30 de minute sedinţa (taebo, pilates, exerciţii de forţă cu greutăţi).
 Articolul integral il gasiti aici!!


Enjoy,
Eyya

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Celulita nu e sexy!

Buna!
 Astazi o sa am o atitudine usor critica si sunt curioasa daca si voi sunteti de acord sau nu cu mine.
In urma cu doua seri, am fost invitata sa particip la un bal al bobocilor(in calitate de spectator, ca boboaca nu mai sunt :)))). 
 Atmosfera generala era cam asa: fetite dragute de 17, 18 ani machiate in exces, toate cu rochite mulate care se terminau imediat sub fund,cat mai incorsetate sa se vada si in partea de sus ceva, tocuri de 15 cm si multe alte lucruri "dragute". 
 Toate pareau usor disperate sa atraga toate privirile asupra lor. Sunt lucruri care mi-au atras atentia fara sa vreau,pentru ca toate pareau trase la indigo.
 Pana aici toate bune si frumoase, ca doar nu e o crima sa iti arati picioarele, fundul si sanii, cel putin nu la noi, insa daca tot vrei sa arati ceva, arata ceva frumos, un picior frumos conturat, un fund usor lucrat, dar crede-ma pe cuvant, chiar nu iti sta bine cu o fustita pana la fund care lasa la vedere niste portiuni mari de celulita.
Nu critic pe nimeni, Doamne fereste, cu totii avem defecte, dar cred ca ar trebui sa incercam sa le ascundem, nu sa le evidentiem, parerea mea...

 Colac peste pupaza, vorba aceea, au mai defilat si niste asa-zise manechine de la o agentie locala, in lenjerie intima, care aveau colacei si celulita, asta au observat si baietii, nu doar eu. De la niste tipe care pretind sa sunt modele, ai anumite pretentii.
 Ceea ce vreau sa subliniez e faptul ca, daca poti sa ascunzi un cos cu un corector sau cu "o tona de glet"( fondul de ten in exces)  poti sa faci la fel si in cazul  celulitei sau poti sa o reduci daca ai putina vointa.
 Nu am idei invechite si nu critic pe nimeni, ador sa port rochii scurte si nici nu ies din casa fara sa ma machiez, dar trebuie sa stii sa porti o haina si deasemenea un machiaj, in functie de momentul zilei, de ceea ce ti se potriveste si ceea ce porti trebuie sa-ti scoata in evidenta calitatile, nu defectele.
 Voi ce credeti?


Enjoy,
Eyya

joi, 17 noiembrie 2011

Stim ce mancam?


 Am revenit cu o postare care are in vedere un aditiv alimentar despre care foarte multa lume nu stie ce rol are si cam ce efecte adverse are asupra organismului nostru, daca este consumat frecvent. Este vorba despre aditivul E 120, fiind mai cunoscut sub denumirea de carmin.



  "Carminul sau E120 este un pigment de culoare roșie aprins obținut din acidul carminic produs prin zdrobirea femelei insectei din superfamilia Coccoidea, cum ar fi cochinealul și cochinealul polonez. Carminul este folosit în produsele alimentare, cum ar fi iaurtul și anumite mărci de sucuri, în special cele colorate rubin-roșii. Se mai utilizează la fabricarea florilor artificiale, vopselelor, cerneală și alte produse cosmetice" sursa Wikipedia

 Carminul este utilizat in mai multe industrii, insa are un loc aparte si in industria alimentara.
Este un colorant destul de puternic care se ascunde pe etichetele produselor sub denumirea de "culoare adaugata" sau "colorant artificial".

 Il putem intalni in:
-prajituri;
-carne;
-mezeluri;
-pate;
-jeleuri, bomboane;
-bauturi carbogazoase;
-inghetata;
-iaurturi etc.

E120, carmin are efecte adverse ca:
-alergii,
-rinite,
-astm
-eruptii cutanate.
Efectele adverse apar din cauza faptului ca E 120 contine acid carminic, un acid la care foarte multe persoane sunt alergice.

Doza zilnica admisa pentru carmin este de 0-5 mg/kg corp.

 P.S.: In cazul in care mergeti sa cumparati carne din comert, nu alegeti niciodata carnea care are o nuanta puternica de rosu, deoarece nu inseamna ca este proaspata, ci are injectata o doza mare de carmin.



Enjoy,
Eyya

miercuri, 16 noiembrie 2011

Cum arata viitorul alimentar al omenirii

Se pare ca fotbalul nu mai este un subiect la fel de hot precum este azi alimentatia. Cu totii ne pricepem, cu totii dam sfaturi de slabire. La orice adunare de tinere femei, mancarea este analizata la sange. Si totusi, nimeni nu se poate lauda cu un regim exemplar.
L-am reintalnit recent pe prof. dr. Gheoghe Mencinicopschi care ne-a spus ce sanse reale avem sa mancam si sa traim cu adevarat sanatos in contextul poluarii si ofertei de alimente superprocesate.

Cum a evoluat specia umana de-a lungul timpului din punctul de vedere al alimentatiei?

Gheorghe Mencinicopschi:
Genetica a demonstrat ca, in ultimii 40 de mii de ani, de fapt nu ne-am modificat. Din punctul de vedere genetic, suntem aceleasi fiinte, haideti sa spunem oameni ai cavernelor, cu laptopul in brate, dar biologic suntem aceiasi. Si daca ne uitam ce mancau, vom vedea ca ei, din punctul de vedere al comportamentului alimentar, erau vanatori culegatori. Asta inseamna ca erau fiinte omnivore, mancau carne de vanat, diferite specii, dar culegeau si fructe, seminte, radacini.

Cert este ca dieta lor era compusa din cel putin 300 de specii de plante si animale salbatice. Unii spun pana la 600. Aceea era diversitatea dietei pe care noi astazi o invocam. Numai ca astazi, desi ni se pare ca oferta este cel putin generoasa, mai ales cand suntem intr-un hipermarket si suntem inconjurati de mii de alimente, daca reducem la materiile prime din care au fost obtinute, vom constata cu stupoare ca de fapt alimentatia noastra este extrem de monotona.

Aceasta pentru ca multe dintre alimentele din supermarket provin din cateva cereale, din grau, din orez, din porumb. Dupa aceea, predomina cateva leguminoase, in principal soia, care alaturi de porumb, sta la baza alimentatiei animalelor. Iata ca si carnea, laptele, ouale tot din soia si porumb provin pana la urma. Si atunci unde este acea mare diversitate de alimente naturale integrale?

Cum ar trebui sa arate la ora actuala dieta perfecta?

G.M.:
Nemodificandu-ne de 40 de mii de ani, dieta noastra ar trebui sa fie cel putin asemanatoare cu cea a omului de acum 40 de mii de ani. Lucrul acesta a fost validat din nou de niste cercetari din SUA care au durat 25 de ani. Alte cercetari si chiar firme mari producatoare de alimente spun ca mancarea viitorului va fi cea a oamenilor cavernelor.

Cum ramane cu alimentele procesate, mai ales ca se spune ca Pamantul nu ne poate hrani sanatos pe toti?

G.M.:
Este o afirmatie cel putin eronata ca Pamantul nu ar face fata necesitatilor alimentare ale tuturor oamenilor daca am manca natural. Ganditi-va ca prelucrand in fel si chip materiile prime agro-alimentare (cereale, legume, fructe, produse din carne, laptele), de fapt le distrugem, pentru ca distrugem valoarea lor biologica, prin tratamente termice. Radical, alimentatia omului s-a schimbat incepand de acum 100 de ani.

De fapt, a inceput sa se schimbe de la inventarea agriculturii si practicarea ei intensiva de acum 5.000 de ani cand oamenii s-au si sedentarizat. Sigur ca un efect, sa-i zicem bun, a fost si acela ca a permis obtinerea de recolte mari, de rezerve de hrana. Asta a permis inmultirea oamenilor. Sigur ca astazi suntem intr-o pozitie nu prea confortabila pentru ca am ajuns la un stres demografic destul de amenintator pentru specia umana.

Lucrurile se complica si mai mult: mediul inconjurator global a fost poluat si iata ca, pe langa spolierea industriala a materiilor prime, avem si contaminarea globala a alimentelor cu reziduuri de ingrasaminte chimice, cu pesticide, cu metale grele s.a.m.d. Problema este ca specia umana, spre deosebire de toate speciile de pe Pamant, nu consuma numai alimente naturale integrale, cum spuneam, asa cum le gasesti in natura.

Pe langa alimentele naturale integrale, mancam o categorie de alimente care nu exista in natura si nu le mananca nici o specie. Este vorba despre alimentele culturale, create de inteligenta si aptitudinile omului de a combina diferite materii prime, de multe ori combinatii daunatoare. Puteti sa-mi aduceti vreun crenvurst de sub pamant? Sau vreun cozonac care creste in pom? Iata acestea sunt alimentele culturale.

sursa


Enjoy,
Eyya

marți, 15 noiembrie 2011

Reteta de post

Buna!
Ca tot a inceput postul si poate multe dintre voi incercati sa nu mancati produse obtinute de la animale  (eu una recunosc ca nu il tin mereu:(:( ),o sa va prezint o reteta recent descoperita pe un site.
                                              
                                                 Cartofi cu fasole verde şi usturoi la cuptor


Ingrediente:
•5-6 cartofi potrivit de mari
•1 borcan fasole păstăi
•5-6 căţei usturoi
•sare
•piper
•ulei de măsline

Mod de preparare:
  Cartofii se spală foarte bine cu apă rece. Se pun la fiert în apă cu sare.
Se lasă să fiarbă 10 minute, după care se scot din apă şi se taie în sferturi, cu tot cu coajă.
Sferturile de cartofi se aranjează într-un vas termorezistent uns cu puţin ulei de măsline. Se presară piper, se adaugă usturoiul necurăţat şi se bagă în cuptorul preîncălzit la 250 grade timp de 20 de minute.
După acest timp, se scoate vasul din cuptor şi se adaugă fasolea păstăi. Se bagă din nou la cuptor pentru 10 minute.
sursa

 Mie imi plac la nebunie cartofii copti si cred in loc de fasole verde putem sa punem si alte legume,insa usturoiul nu poate sa lipseasca pentru ca da o aroma incredibila.


Enjoy,
Eyya

luni, 14 noiembrie 2011

Castigatoare giveaway

Buna!
Am revenit cu castigatoarea mult asteptata:D
V-am prezentat listele de dimineata si consider ca au fost in regula,din moment ce nu au fost contestatii.
Au fost 58 de inscrieri ,iar Random.org a ales:
                                                                Iar castigatoarea este :


Felicitari! O sa-ti trimit mail in seara aceasta!



Enjoy,
Eyya

Liste participante giveaway

Buna!
Imi cer scuze pentru lipsa activitatii de pe blog,o sa ma revansez..insa acum va las cu listele participantelor la giveaway,am ceva probleme cu pc-ul..

Listele sunt:


click pt zoom


O sa va rog sa verificati!
Diseara voi face extragerea si voi anunta castigatoarea!


Enjoy,
Eyya

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

STUDIU: De ce te îngraşi când eşti stresat?

Dulciurile sau alimentele bogate în grăsimi au capacitatea de a ne ajuta să trecem mai uşor peste momentele grele şi dureroase, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Investigation.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că alimentaţia de tip fast food are un anumit rol, la nivel molecular, în sensul că aceasta contribuie la îmbunătăţirea stării de spirit a unei persoane. Acest lucru explică de ce unele persoane prezintă un risc crescut să devină obeze când se confruntă cu situaţii stresante, informează Daily Mail.

O echipă de oameni de ştiinţă, coordonată de dr. Lukas Oudenhove, de la Universitatea din Leuven, Belgia, a folosit testele de imagistică prin rezonanţă magnetică pentru a estima impactul emoţional care are loc în momentul în care grăsimea ajunge în stomac.

Cercetătorii au recrutat 12 voluntari cu o greutate normală cărora le-au fost scanate undele cerebrale pe măsură ce le-au fost arătate o serie de imagini cu mesaje triste şi neutre, şi de asemenea în timp ce au ascultat o melodie care avea un mesaj trist. Oamenii de ştiinţă au inserat ulterior acizi graşi sau alimente sărate în stomacul voluntarilor fără să le precizeze acestora ce anume le-a fost dat.

Experţii au constata că muzica şi mesajele le-au afectat oamenilor stările de spirit. Nivelul de tristeţe a fost cu aproximativ 50% mai mic în rândul celor care au consumat acizi graşi spre deosebire de cei care au primit alimente sărate.

"Consumul de grăsimi pare să ne facă să ne simţim mai bine atunci când trecem prin momente negative, chiar dacă noi nu ştim că mâncăm gras", a declarat dr. Oudenhove.

Cercetătorii sunt de părere că aceste descoperiri ar putea avea implicaţii importante pentru oamenii cu obezitate, tulburări alimentare şi depresie. Aceştia au precizat că este nevoie de o continuare a studiului care să se bazeze pe un număr mai mare de participanţi.
sursa:gandul.info




Enjoy,

Eyya

vineri, 11 noiembrie 2011

Putin dezamagita..

Buna!
O sa incep aceasta postare cu o serie de intrebari...
-Ce asteptari aveti de la acest blog?
-De ce il accesati?
-Va este util?
-Doriti sa mai scriu si despre altceva?

   Este un fel de sondaj de opinie si v-as ruga, daca aveti timp, sa raspundeti macar la una din aceste intrebari, pentru ca uneori am impresia ca nu reusesc sa ma fac utila.
 Am deschis blogul din pasiune pentru nutritie si din dorinta de a va spune cum am reusit eu sa slabesc si de ce nu, asta sa fie si o motivatie pentru unii dintre voi.
 In ultima perioada am primit comentarii mai mult sau mai putin rautacioase, ca de unde stiu eu ca asa e? Ce intereseaza pe unul sau altul ce mananc eu? ...si lista poate continua.
 Nu am zis niciodata: TREBUIE SA FACETI ASA, CA ASA E BINE!
Nici nu as putea vreodata, deoarece nu poti sa impui nimic nimanui si de foarte multe ori ceea ce imi face mie bine, altuia poate sa-i faca rau.
 Dupa cum stiti..sau poate nu stiti, am terminat inginerie alimentara, am facut studii despre nutritia umana, deci nu sunt paralela cu subiectul, cum am mai auzit, stiu ce scriu pentru ca asta am invatat, asta imi place si ma documentez permanent vis-a-vis de acest domeniu. Nu o spun ca sa ma laud, o spun pentru ca nu mi se pare corect sa-mi spuna cineva ca: habar n-ai!, cand eu am facut cercetare in domeniu, am facut analize pe anumite alimente... evident nu am de unde sa stiu tot si nici nu o sa pretind vreodata ca stiu tot, pentru ca e imposibil, dar incerc sa ma perfectionez.
 O sa va rog inca o data sa raspundeti la intrebarile de mai sus si daca doriti sa mai scriu si despre altceva, o sa iau in calcul parerile voastre!


Va multumesc!


joi, 10 noiembrie 2011

Update giveaway

Buna!
 Din cauza faptului ca a intervenit ceva neasteptat,voi prelungi perioada de inscriere la giveaway.
Mai aveti timp sa va inscrieti pana duminica,13 nov 2011 AICI!


Good luck!


Enjoy,
Eyya

miercuri, 9 noiembrie 2011

7 lucruri pe care nu le stiai despre Mazare

Hy there!
Nu, nu e vorba de Radu Mazare:)))
Nu am mai vorbit de foarte mult timp despre legume si m-am gandit ca ar fi bine ca macar o data pe saptamana sa va reamintesc despre beneficiile acestora. Azi o sa va spun cateva lucruri pe care le stiati sau nu despre...mazare.
1.Este originara din Asia Centrala si Europa.

2. O portie de mazare conservata furnizeaza 45% din necesarul zilnic de magneziu, 40% vitamina K, 35% vitamina A, 35% vitamina C, 30% fosfor, 25% zinc, 25% proteine, 22% potasiu.

3. Este saraca in calorii, deci, o alegere excelenta pentru cei care vor sa dea cateva kilograme jos.

4.Contine foarte multe fibre, imbunatateste digestia.

5.Are in componenta luteina (antioxidant care mentine sanatatea ochilor si vederea clara).

6.Fierul din mazare ajuta la o functionare normala a celulelor din sange. Carentele de fier provoaca anemie, oboseala, sistem imunitar scazut si capacitati de invatare scazute.

 !!!7. Mazarea verde contine purine, substante ce se pot transforma in acid uric, excesul de purine din organism, conducand inevitabil la exces de acid uric. Doua dintre afectiunile provocate de excesul de acid uric sunt guta si calculii renali.

Eu sunt innebunita dupa mazare, as manca non-stop acest aliment.
Voua va place?


Mai aveti 2 zile la dispozitie sa va inscrieti la giveaway-aici!


Enjoy,
Eyya

marți, 8 noiembrie 2011

Ce sunt aditivii alimentari (E-urile)?


Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in alimente
sau bauturi cu scopul de a le “ameliora” diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare.

In mod standardizat denumirea lor este formata din litera "E" si
un indice compus din trei cifre. "E"-urile, cum au fost codificate pe plan international substantele chimice introduse in alimente, au fost astfel botezate, tocmai pentru a se ascunde cumparatorilor denumirea substantelor obtinute artificial. Sub motivatia "tehnica" de a se folosi o denumire care sa nu fie dependenta de multitudinea limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul si de a-l determina sa cumpere produse cu ambalaje atractive, dar foarte nocive.

Introducerea “amelioratorilor” in alimente nu a fost ceruta de consumatori. Producatorii le ofera, iar oamenii le consuma fara sa-si puna prea multe intrebari. S-a nascut astfel o industrie uriasa si foarte rentabila a E-urilor cu cifre de afaceri de zeci de miliarde de euro annual.
Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care cele mai raspandite sunt urmatoarele:
  • Indulcitori - inlocuiesc zaharul
  • Coloranti - pentru sau a da o culoare mai apetisanta
  • Acidifianti - dau un gust usor acid
  • Corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
  • Emulsificatori- asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare
  • Conservanti - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor
  • Corectorii de gust si miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
  • Propulsori - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
  • Antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul

E-urile sunt aditivi periculosi pentru sanatate

“In existenta multimilenara a speciei umane, mecanismele fiziologice s-au antrenat sa recunoasca si sa metabolizeze tot ce este aliment natural. De aceea impactul organismului cu E-urile este enorm: el nu le recunoaste, nu le accepta si se revolta” (Dr. Med. Pavel Chirila).

Aditivii alimentari sau E-urile nu sunt altceva decat substante chimice deosebit de toxice si chiar cancerigene. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul 4 dupa consumul de droguri, medicamente si accidentele de circulatie.

Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne care provoacă distrugerea sistemului imunitar precum si o serie de tumori maligne şi benigne.

Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III". Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se pare ca sunt: poluarea, chimicalele din alimente si stresul.

Este bine sa fim constienti de riscul la care ne expunem cumparind produse fara a ne informa asupra procesului de fabricatie si a ingredientelor periculose pentru sanatate.

Alimentele “ucigase”

Aditivii alimentari sunt substante care in mod normal sunt utilizati ca ingrediente. Sarea, zaharul si otetul sunt substante nelipsite din mancarea noastra. Nu sunt periculoase si fac preparatele mult mai apetisante. Dar in ultimii 30 de ani, in continutul multor produse alimentare au aparut substante chimice, de sinteza mai cu seama in industria alimentara. Aceasta categorie de substante artificiale sunt extrem de nocive si induc multe boli grave.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
, directorul Institutului de Cercetari Alimentare considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer e strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive consumate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor. "Una e sa mananci un mar si cu totul altceva e sa bei un compot de mere conservat cu aditivi" semnaleaza prof. dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia totodata, asupra mezelurilor, in special asupra parizerului, crenvurstilor, bauturilor racoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice(in special supele la plic sau alimentele afumate).

Principale categorii de E-uri din alimentele de pe piata romaneasca

I. E-uri naturale si inofensive

Cele mai frecvente E-uri “bune” fara efecte negative asupra sanatatii sunt:

  • vitamina E naturală - E 306, antioxidant natural
  • vitamina C naturala - E 300, antioxidant natural
  • clorofila - E 140, colorant natural in dulciuri, pasta de dinti, cosmetice
  • lecitina E 322 - antioxidant natural(prezent si in ciocolata)
  • pectina E 440 - gelifiant natural
II. E-uri cu efecte negative asupra sanatatii

Un studiu al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf – Germania
, referitor la efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compusi toxici sau cancerigeni. Aproape toti acesti compusi pun intr-un real pericol organismul uman. Prezentam in continuare principalele "E"-urilor considerate de specialistii oncologi drept periculoase pentru sanatate.
1. E-uri SUSPECTE
E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477

2. E-uri TOXICE determina aparitia unor afectiuni si boli grave:
  • boli intestinale: E 220-224
  • boli digestive: E 338-341, E 450, E 407, E 461, E 463, E 465- 466
  • boli de piele: E 230-233
  • tulburari hepatice: E 200, E 230-234, E 250-252, E 461, E 463
  • cresc colesterolul: E 320, E 321
  • ataca sistemul nervos: E 311, E 312
  • boli ale aparatului bucal: E 330 (acid citric sau sare de lamiie)
3. E-uri PERICULOASE
E 102, E 110, E 120, E 124, E 230

4. E-uri suspectate a avea posibile efecte cangerigene daca sunt consumate pe termen lung.
Unele "E"-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand intr-un fel sau altul o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, ficatului, cailor biliare sau pancreasului.

INAMICII PUBLICI NR. 1 !
E 123, E 131, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239, E 621, E 950, E 951, E 954
O mare parte din aditivii cu posibile efecte cangerigente au fost deja interzisi in SUA, Australia, Rusia si o parte din Comunitatea Europeana


Ce alimente trebuie evitate sau consumate cu precautie ?

Un principiu stravechi al medicinii spune ca “nimic nu este mai periculos decit administrarea unei substante timp indelungat, in mod repetat”. Numai alimentele pot fi consumate timp indelungat in mod repetat.
Conform studiilor de specialitate, se recomanda consumatorilor sa evite produsele care contin aditivii periculosi, prezenti cu preponderenta in anumite alimente pe care le folosim, cu ignoranta zi de zi. Precizam ca folosirea ocazionala a produselor pe care le vom enumera NU afecteaza organismul. Numai consumul indelungat, zilnic, produce efecte daunatoare asupra sanatatii.

Prof Dr. Mencinikopski precizeaza ca alimentele cu cei mai multi aditivi toxici care trebuie consumate cu precautie sunt: margarina, supele concentrate, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare si dulciurile.

Margarina
Este un produs aparut în al doilea Război Mondial, in urma rationalizării untului. Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca incalzind la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb, asemanator untului pe care l-au botezat "margarina", dupa numele sotiei (Margot) a unuia dintre savanti. Din acel moment şi pina in prezent, margarina a fost “imbogatita” cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodată. Mirosul de lapte, al margarinei, e obţinut pe cale chimica.
Grasimile vegetale din margarina devin, dupa fierbere, aproape imposibil de transformat în energie de catre organism, de aceea consumatorii de margarina sunt persoane care par lipsite de vlaga.

Supele concentrate
Contin in exces glutamatul de sodiu, E 621, considerat de specialisti una dintre cele mai cancerigene substante. Supele concentrate se obtin prin deshidratarea supelor şi ciorbelor, preparate normal, in cantitati industriale, pana rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti şi glutamat de sodiu). Nu va lasati inselati de reclamele de tip "ca la mama acasa" sau de ambalajele atragatoare. Gustul va poate insela, caci unele chimicale dau arome mai intense decat cele naturale.

Glutamatul de sodiu (o neurotoxina) provoacă migrene insuportabile, care nu pot fi tratate cu medicamente. Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina cu alti aditivi chimici, aromatizanti. Glutamatul se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor.
Organizatii de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. US Food & Drug Administration a informat opinia publica din USA ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer.

Unele gume de mestecat
Este aproape de neinteles atitudinea iresponsabila a fabricantilor de guma de mestecat, destinata in special copiilor. Guma de mestecat contine cateva tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau periculoase. Intr-o tableta mica de guma, gasim un numar foarte mare de adtivi sintetici: E 171, E 320, E330, E 420, E421, E422, E 950, E 951, E 967. Mestecand regulat guma va expuneti unor afectiuni foarte grave.

Bauturile carbogazoase
Specialistii sustin ca intr-o sticla de doi litri de bautura carbogazoasa este dizolvat echivalentul a doua lingurite de concentrat. In rest, se gasesc E-uri nocive din categoria „conservanti“, „coloranti“, „antioxidanti“ si „indulcitori artificiali“ printre care: E 211, E 330(acidul citric), E 110 şi E 123, precum şi inlocuitori de zahar. Evita sa bei bauturi cu arome de citrice, acestea fiind dintre cele mai daunatoare.
E 211 este printre cei mai periculosi aditivi si se gaseste in bauturile carbagazoase. Dar el mai este folosit in gemuri, compoturi, gume de mestecat si unele mezeluri. E 211, cunoscut si sub numele de benzoatul de sodiu, este un aditiv alimentar din categoria conservantilor. Acesta este folosit pentru a prelungi durata de conservare a unor produse alimentare.
In tara noastra, acest conservant e admis prin Ordinul 975/1999 al Ministerului Sanatatii. In Statele Unite, UE si Rusia, E 211 a fost interzis. Institutul de Oncologie din Germania sustine ca E 211 este cancerigen. Este un aditiv suspectat a fi si cauza rinitei cronice. Profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare considera ca acest conservant provoaca urticarie, agraveaza astmul si este pe lista neagra a aditivilor cancerigeni.

Bauturile alcoolice
Berea si vinul, sunt saturate de metabisulfit, care da limpezime, dar care ataca aparatul digestiv. La bere, in procesul de pasteurizare sunt folosite substante chimice, care provoaca migrene. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, “tariile” (vodca, whisky etc.) nu prezintă pericol, intrucit chiar alcoolul este un bun conservant, dar feriti-va de lichioruri, in care se adauga coloranti( E 102, E 110 etc.)

Gemuri, dulceturi si alte dulciuri
Zaharul este unul dintre alimentele cele mai controversate. Zaharul rafinat(alb) este denumit de naturisti “otrava alba”. Consumul in exces de zahar expune la gripa, boli de plamini, infectii urinare si intestinale.
Cel mai grav e ca producatorii au inventat si substituenti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E 950 şi E 951). Conform FDA (Food and Drug Administration) provoaca peste 90 de tipuri de afectiuni grave: cefalee, greturi, ingrasare, oboseala, insomnie, tulburari de vedere, de auz si de memorie, palpitatii, tumori maligne, scleroza, boala Alzheimer, diabet etc.
Nu te lasa inselat de eticheta pe care scrie "produs natural". Daca vei citi cu atentie eticheta vei obseva ca la ingrediente apare mentionat "acid citric"(E 330) nelipsit din nici un borcan de gem sau dulceata. De asemenea, evitati bomboanele intens colorate si in general tot ce contine coloranti.
Pentru a evita efectele nocive ale zaharului, nutritionistii recomanda consumul de fructe şi miere deoarece contin nutrienti pe care organismul ii asimileaza fara probleme

Mezeluri
Nu mai este nici un secret ca in toate mezelurile de pe piaţa interna, circa 40% din compozitie este constituita din produsi obtinuti artificial. Pe eticheta fiecarui sortiment de mezel vei gasi numerosi aditivi alimentari periculosi. Grasimile cu care sunt "imbogatite" mezelurile sunt obtinute prin aceleasi metode ca margarina. Toate aceste produse se conserva cu acelasi glutamat de sodiu
(E 621). Totodata se adauga si alte substante suspecte: nitrati si nitriti. De ce nu se mai prepara mezelurile, dupa retetele traditionale, de casa ? Pentru ca se urmareate castigul financiar, prin marirea cantitatii cu tot soiul de chimicale.
ATENTIE LA “BOMBA CHIMICA” CU EFECT LENT DIN ALIMENTE
CONSTIENTIZEAZA PERICOLUL SI IA MASURI !
Cu exceptia cazului in care avem ferma, culegem zarzavaturile din gradina sau taiem puiul crescut de noi, nu prea avem acces la o hrana de calitate, fara substante toxice. Pentru ca suntem saraci ! In România, E-urile cancerigene fac ravagii pentru ca ne lipsesc fondurile care ar trebui alocate pentru dotarea laboratoarelor cu aparatura performanta care sa detecteze toti aditivii periculosi. Prof. dr. Mencinicopschi spune ca in România, Institutul de Cercetari Alimentare e compatibil in plan european din punct de vedere al specialistilor. Dar ei nu-si pot dovedi competenta, deoarece tehnologia lasa mult de dorit.
E bine sa stii !
  • Oamenii consuma zilnic E-uri periculoase. "Aproximativ 75% din produsele alimentare sunt aditivate. Este evident ca organismul uman cu toate mecansmele lui de eliminare si regenerare, face fata din ce in ce mai greu unui asemenea asalt" (Conf. Dr. Mirela Bratu).
  • De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive. Ele zac in stocuri si pentru a scapa de ele, producatorii externi le "arunca" pe pietele tarilor cu putere de cumparare mica, din care face parte si Romania. Asa se explica de ce cheltuim din ce an ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. Prof. dr. Mencinicopschi e de parere ca e necesara o legislatie care sa-i protejeze pe producatorii autohtoni deoarece ei sunt scosi de pe piata de concurenta.
  • Producatorii sunt obligati sa metioneze pe eticheta aditivii pe care ii contine alimentul respectiv prin litera E urmata de un numar din trei sau patru cifre sau prin denumirea chimica a aditivilor respectivi. Din pacate, cumparatorul inca nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi si care sunt cei negativi si cumpara fara sa acorde atentie calitatii produselor.
  • Pentru a contracara publicitatea negativa din ultima vreme si reactia de respingere din partea consumatorilor unele firme au renuntat sa mentioneze denumirea codificata a aditivilor alimentari, specificind denumirea clara a substantelor ce intra in compozitia produselor pe care le fabrica.
  • Producatorii gasesc si alte metode de a nu oferii informatii clare cumparatorului: evita sa treaca pe eticheta denumirea E-urilor tiparind pe eticheta cu litere foarte mici diverse denumiri evazive: afinatori, arome identic naturale(de sinteza chimica), conservanti etc.
  • Consumatorii trebuie informati corect si constientizati asupra acestei adevarate “bombe chimice de distrugere” cu efect lent pentru a lua masuri de protectie alegandu-si cu grija hrana zilnica.
“Demascarea efectelor nocive ale E-urilor si excluderea lor din alimentatie este o problema de constiinta civica, o problema de atitudine morala pe care trebuie sa o ia atat consumatorii cat si cercetatorii in domeniu.
Concluzia se impune de la sine: Nu consumati alimente cu E-uri, caci va vor fi oferite iarasi si iarasi ! Refuzati sa le cumparati si ele nu se vor mai produce” (Dr. Med. Pavel Chirila)

Se spune ca suntem ceea ce mancam. E un adevar dovedit de statistici.
Aproximativ 70% dintre bolile romanilor sunt provocate de alimentatia de proasta calitate !

Ai grija ce cumperi si ce mananci ! Protejeaza-te !
Sanatatea noastra depinde de noi !

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...