luni, 4 iulie 2016

Vara ar trebui sa consumam lichide fierbinti: mit sau adevar?


In ultima perioada am tot scris articole care fac referire la antotimpul vara. Pai daca nu acum, atunci cand? Eu nu prea merg pe principiul: iarna car si vara sanie. Deci, sa fie articole care au legatura cu anotimpul cald si la cat mai multe, daca se poate.

Revenind la... vara.
Va pun o intrebare relativ simpla? Credeti ca atunci cand beti ceva foarte rece in sezonul cald, acesta va hidrateaza si va racoreste?
Daca raspunsul este afirmativ, atunci va rog sa mai meditati putin asupra subiectului. De ce?


Ia ganditi-va putin la urmatorul scenariu:

Mare, soare, caldura din plin, vreo 36 de grade sa tot fie afara. Comanzi un cocktail cu multa gheata, pentru ca iti este foarte cald si vrei sa te racoresti. Il bei pe nerasuflate. Ai idee ce se intampla in momentul asta in corpul tau? E ca si cum stai iarna in casa, la 27 de grade si iesi brusc afara, dezbracat, la -20 de grade. Diferenta de temperatura este foarte mare.

Asa se resimte si in interiorul corpului tau. Esti infierbantat, bei ceva foarte rece si pe moment ai impresia ca te racoresti, insa nu e asa.
Fiind diferenta de temperatura prea mare, ceea ce tocmai ai baut se va evapora imediat, corpul transpira instant si pierde lichidul, astfel ca hidratarea este egala cu 0. In interiorul corpului se va activa un mecanism care, de fapt, va incepe procesul de incalzire, pentru ca tocmai i-ai dat ceva rece.

La celalalt pol se afla ceaiurile sau bauturile fierbinti, si aici se incadreaza si supele. Acestea sunt absorbite mai repede in sange, iar corpul se oxigeneaza mai mult si mai repede. Circulatia sanguina este stimulata, iar hidratarea se mentine pe un termen mai lung.
La fel si in acest caz, se activeaza mecanismul intern prin care incepe procesul de racire al corpului, pentru ca tocmai i-ai dat ceva fierbinte.


2 comentarii:

  1. Personal incerc sa consum lichide la temperatura camerei, deoarece chiar calde nu reusesc, pe timpul verii si sincer spun ca ma simt mai confortabil asa, decat daca as bea ceva rece ca gheata :)!

    http://iuliascorner.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...