Taratele de grau, semintele de chia si lintea cruda conduc topul alimentelor bogate in fibre alimentare.
Fibrele alimentare sunt partea nedigerabila din alimentele plante/legume/fructe si sunt de 2 tipuri:
Fibrele solubile sunt fibrele ce absorb apa, devenind o substanta vascoasa, gelatinoasa ce odata ajunsa in colon este fermentata.
Fibrele insolubile sunt fibrele inerte metabolic ce adsorb apa de-a lungul sistemului digestiv, impiedicand constipatia .
Topul alimentelor bogate in fibre alimentare [g fibre per 100g]:
- tarate de grau crude - 42.8
- seminte uscate de chia - 37.7
- linte cruda - 30.5
- drojdie uscata - 22
- cereale de grau gata de consum - 17.6
- naut crud - 17.4
- fulgi de cocos - 16.3
- orz crud - 15.6
- tarate de ovaz - 15.4
- secara sau paine de secara - 16.5
- migdale - 12.2
- ovaz - 10.6
- fistic crud - 10.3
- fasole alba mica gatita - 10.5
- cereale instant - 10.1
- fistic prajit - 9.9
- banane uscate - 9.9
- smochine uscate - 9.8
- nuci pecane crude - 9.6
- faina integrala - 9.5
- nuci pecan prajite - 9.4
- boabe mature de soia, crude - 9.3
- pulpa de cocos cruda - 9
- anghinare gatita - 8.6
- alune crude - 8.5
- piersici uscate - 8.2
ATENTIE: doza zilnic recomandata de fibre este de 20-35g , in functie de aportul de calorii (de exemplu, la 2000 de calorii se recomanda 25g fibre)-sursa
Enjoy,
AndrEyya
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu