De cele mai multe ori consumam o cantitate uriasa de sare, fara sa bagam de seama.
Am devenit dependenti de ea, mai bine zis de gustul produselor frumos ambalate, pe care le gasim pe toate rafturile si care ne incanta simturile cu aromele si gusturile lor "false".
De ce spun fals?
Pentru ca nu au nimic natural, doar substante de aroma si gust, care ne incanta papilele gustative si ne fac sa recumparam produsul.
Sarea reprezinta unul dintre cei mai buni potentiatori de aroma, pentru ca nu-i asa, fara sare mancarea este fada.
De aceea, fara sa ne dam seama consumam zilnic sare, mult peste doza zilnica recomandata, deoarece aceasta se ascunde in diverse alimente, sub diverse forme.
Cum credeti ca depistam sarea "ascunsa" dintr-un aliment?
Va dau un pont simplu: CITITI ETICHETA!
Producatorii sunt obligati prin lege sa treaca pe eticheta produsului, dat spre comercializare, toate ingredientele care iau parte la procesul de formare a acestuia.
In consecinta, nu trebuie decat sa deschidem laaaarg ochii si sa citim ingredientele.
Daca produsul respectiv are in componenta:
-glutamat monosodic;
-fosfat disodic;
-ascorbat de sodiu;
-nitrit de sodiu..etc
atunci cu siguranta produsul contine cel putin o sursa de sare ascunsa.
Toate ingredientele acestea care contin cuvantul "sodiu", contin sare.
Stim cu totii ca sarea nu ne face bine daca depasim DZR, iar apoi ne miram de ce apar anumite boli sau de ce retinem apa in organism...
De curiozitate, va invit intr-o zi, sa va plimbati printre rafturile unui magazin si sa va uitati la diverse produse alimentare, tocmai pentru a invata sa cititi eticheta unui produs..credeti-ma, o sa fiti surprinsi cand o sa aflati cata sare puteti sa consumati intr-o singura zi.
Sa treceti mai ales pe la standul cu pate, mezeluri sau cel cu branza topita.
Sanatate,
AndrEyya
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu