luni, 28 mai 2012

Diferenta dintre zaharul brun si zaharul alb

   Zilele trecute am avut o mica discutie, cu o persoana care sustinea sus si tare ca zaharul brun e mult mai sanatos decat cel alb. Avand in vedere ca am terminat o facultate de profil si am vazut efectiv cum se obtine atat zaharul alb, cat si cel brun, am incercat sa-i deschid putin ochii. Iar daca zaharul brun e de 2-3 ori mai scump decat cel alb, asta nu inseamna ca e mai sanatos, asta inseamna ca cei care il produc si-l promoveaza sunt "baieti destepti".

Si pana la urma, care e mai bun?

    Zaharul alb se obtine din trestia de zahar sau sfecla de zahar, fiind o substanta de sinteza. Printr-un procedeu numit rafinare, aceasta substanta (zaharul) pierde toate enzimele si nutrientii necesari organismului uman. Asadar, din 50 de nutrienti,continuti de sfecla de zahar, zaharul ajunge prin procesare sa contina decat unul si anume: zaharoza. Unde mai adaugam si faptul ca acesta este albit cu dioxid de sulf, un binecunoscut aditiv alimentar, numit si E220.





    Zaharul brun este acelasi zahar alb de mai sus, cu un adaos de melasa sau caramel (pentru colorarea acestuia ). Melasa nu este nimic altceva decat un sirop de culoare bruna, obtinut prin prelucrarea sfeclei de zahar. Intr-adevar, zaharul brun, datorita prezentei melasei, contine in plus cantitati mici de minerale, insa insuficiente, avand in vedere ca ar trebui sa consumam cantitati uriase de zahar brun pentru a satisface nevoile organismului.




In concluzie: Zaharul brun este la fel de daunator  pentru organismul uman, ca si cel alb!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...