Asta mi-a zis profesoara de biochimie in primul an de facultate. Si credeti sau nu, probabil ca sunt singura fiinta de pe aceasta planeta care nu detine asa ceva in bucatarie. Prefer incalzirea clasica, oricat ar fi ea de dificila. Nu va sugerez sa faceti ca mine, doar va rog sa cititi randurile de mai jos...
Presupun
că
deja mai toată lumea știe acum că hrana pe care o mâncăm are legătură
directă cu sănătatea noastre fizică, mentală și spirituală. Alimentele
ne pot
vindeca sau îmbolnăvi, în funcție de felul în care au fost crescute,
recoltate,
păstrate, manipulate, conservate și, bineînțeles, gătite.
Cel
mai eficient și sigur mod de a mânca alimentele este în starea lor
naturală, crudă. Dar nu toată lumea e pregătită să facă schimbarea asta.
Pe de
altă parte, există unele alimente care nu pot fi mâncate crude. În
secolul
vitezei însă, valoarea unei mese nu este dată nici măcar de faptul că
hrana e
crudă sau gătită, bio sau procesată, ci de bani și rapiditate. Acesta
este și unul
din motivele pentru care fast food-ul
a devenit un succes. Nu e vorba neapărat de gust, cât de metoda rapidă de
preparare și servire, de disponibilitate și, bineînțeles, de economie.
Pentru
cei care nu știu, deși în România nu este cazul încă, în țările vestice și mai
ales la americani, fast food-ul oferă
cea mai ieftină mâncare, dacă o putem numi mâncare. Iar problema vine tocmai
din această preparare rapidă. Din dorința de a vinde ceva aparent hrănitor, cu
viteză cât mai mare, totul este preambalat, conservat și depozitat cu mult timp
înainte. Iar metodele de „gătit”, pentru a da impresia unei mese calde, sunt
prăjitul sau încălzitul. Și ce dispozitiv este folosit pentru cea mai rapidă încălzire
sau gătire? Ați ghicit: cuptorul cu microunde.
Dacă
stăm să ne gândim, multe din casele noastre se transformă încet, încet în
mici restaurante fast-food, unde, dacă nu ne aducem sau comandăm o asemenea
mâncare, o preparăm noi, așa preambalată, la cuptorul cu microunde. Personal,
nu cred ca ceva să fie mai periculos pentru sănătatea noastră decât mâncarea
pregătită la microunde.
Dacă
e atât de periculos, de ce există pe piață?
În
prezent, foarte mulți români posedă în bucătăria lor un asemenea cuptor.
De
fapt, puțini sunt cei care nu-l au. Să nu mai vorbim de restaurante și
chiar
bucătăriile din birourile unor firme, unde cuptorul cu microunde este o
piesă de bază. Faptul că e ieftin, ușor de folosit și-și face treaba
curat și rapid, îi dă o valoare considerabilă în bucătărie.
Puțini sunt cei care știu că aceste aparate sunt periculoase. De ce?
Păi, dacă
ar fi periculoase, guvernul ne-ar spune, nu? Cineva s-ar sesiza și ar fi
interzise, nu? Ei bine, se pare că NU!
Cum
funcționează!
Microundele
sunt o formă de energie electromagnetică, precum undele radio, și ocupă o parte
din spectrul de energie electromagnetică. Ele sunt unde
foarte scurte (de unde și numele) care călătoresc cu viteza luminii. În lumea
modernă, microundele sunt folosite la telefonia pe distanțe mari, programe de
televiziune, internet, sateliți ș.a.m.d. Dar pentru noi, ele reprezintă
doar o noțiune legată de gătirea sau încălzirea rapidă a alimentelor.
Fiecare
cuptor cu microunde are în dotare un magnetron, un tub în care electronii sunt afectați
de câmpurile magnetice și electrice în așa fel, încât să producă radiații de
microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiații interacționează cu
moleculele din alimente. Toate undele își schimbă polaritatea de la pozitiv la
negativ cu fiecare ciclu al undei. În cazul microundelor, această schimbare are
loc de milioane de ori pe secundă. Moleculele alimentelor, în special cele ale
apei, au un capăt pozitiv și unul negativ, precum un magnet are polaritate nord
și sud.
În
modelele comerciale, aceste cuptoare au o putere de 1000 de wați. În timp ce
microundele generate de magnetron bombardează alimentele, ele fac moleculele
polare să se rotească la aceeași frecvență de milioane de ori pe secundă. Toată
această agitație creează fricțiune moleculară, care încălzește mâncarea. Fricțiunea
însă este și cauza multor deteriorări ale moleculelor dimprejur, pe care le
distruge, le rupe sau le deformează forțat.
Făcând
o comparație cu soarele, microundele generate de soare sunt bazate pe
principiile curentului direct pulsat, care nu creează căldură prin fricțiune.
Microundele generate de cuptoare folosesc curent alternativ, care creează căldură
prin fricțiune. La ele, energia undelor se duce într-o singură frecvență
îngustă din spectrul energetic, pe când energia soarelui operează într-un
spectru de frecvență foarte larg. În vreme ce căldura soarelui vine progresiv,
din exterior în interior, în cazul microundelor de la cuptoare, căldura vine
dinspre interior în afară. Poate explicația asta e puțin prea tehnică sau
științifică (și pe mine m-a obosit), dar trebuie să cunoaștem cum funcționează un
lucru pentru a-l înțelege.
Fapte
și dovezi științifice.
Într-un
studiu publicat în 1992 de Raum & Zelt numit Studiu comparativ între mâncarea pregătită convențional și cea pregătită
în cuptorul cu microunde, autorii afirmă: „O simplă ipoteză a
medicinii tradiționale
spune că introducerea în corpul uman de molecule și energii cu care
acesta nu
este obișnuit este foarte probabil să producă mai mult rău decât bine.
Mâncarea
preparată la microunde conține atât molecule, cât și energii inexistente
în alimentele gătite în modul tradițional, adică la foc. Energia
microundelor de la soare și stele e bazată pe curent direct. Microundele
produse în mod artificial, inclusiv cele din aceste cuptoare, sunt
produse prin
alternarea curentului și forțează inversarea polarității de milioane de
ori pe secundă
în fiecare moleculă din alimentele pe care le ating. Producerea de
molecule
nenaturale este inevitabilă. S-a observat că aminoacizii suportă
schimbări izomerice și transformări în forme toxice sub
impactul produs de microundele din aceste cuptoare”.
Studiul
clinic elvețian.
Dr.
Hans Ulrich Hertel a lucrat ca cercetător în domeniul
alimentației pentru una din marile companii de profil elvețiene, ale cărei
afaceri sunt la nivel global. Cu câțiva ani în urmă, el a fost concediat pentru
că a pus întrebări în legătură cu anumite proceduri prin care alimentele preparate se deteriorau.
În anul
1991, dr. Hertel împreună cu un profesor de la Universitatea Lausanne, au publicat
un studiu, arătând că mâncarea preparată la cuptorul cu microunde prezintă
riscuri mai mari asupra sănătății decât mâncarea pregătită în mod convențional.
De asemenea, în nr. 19 al revistei Franz
Weber a apărut un articol în care se arată că alimentele pregătite
la cuptorul cu microunde au efecte cancerigene asupra sângelui. Doctorul Hertel
este primul om de știință care a efectuat un studiu de calitate asupra efectelor
pe care le au nutrienții supuși cuptorului cu microunde asupra sângelui și fiziologiei
corpului uman. Studiul său restrâns dar foarte bine documentat a arătat forța
degenerativă a cuptoarelor cu microunde asupra alimentelor. Concluzia științifică
a fost aceea că prepararea la cuptorul cu microunde modifică nutrienții din mâncare,
schimbări având loc și în sângele celor care consumă aceste alimente, ceea ce duce
la deteriorarea organismul uman.
Studiul
a
fost făcut împreună cu dr. Bernard H. Blanc de la Institutul Federal de
Tehnologie din Elveția și în colaborare cu Institutul Universitar de
Biochimie,
de asemenea din Elveția. La intervale de 2 până la 5 zile, voluntarii
participanți
la studiu au primit una din următoarele variante de mâncare pe stomacul
gol: (1)
lapte crud; (2) același lapte gătit convențional; (3) lapte pasteurizat;
(4) același
lapte crud înfierbântat la cuptorul cu microunde; (5) legume crude de la
o
fermă organică; (6) aceleași legume gătite în mod convențional; (7)
aceleași
legume înghețate și dezghețate într-un cuptor cu microunde; și (8)
aceleași
legume gătite la cuptorul cu microunde. După ce voluntarii au fost
izolați, le-au
fost recoltate probe de sânge înainte să mănânce, iar apoi le-au fost
luate alte
probe, la anumite intervale după ce au mâncat alimentele în cauză. S-au
descoperit schimbări semnificative în sângele recoltat de la cei care au
mâncat
alimentele gătite în cuptorul cu microunde. Acestea au implicat în
special
hemoglobina, colesterolul și limfocitele.
Nivelele de hemoglobină au scăzut, iar nivelele de leucocite și
colesterol rău au
crescut, în timp ce limfocitele au scăzut. Toate aceste semne au indicat
efectul de degenerare. A fost introdusă o bacterie luminescentă pentru a
detecta schimbările energetice din sânge. Când bacteria
a fost expusă sângelui obținut după consumul de alimente preparate la
microunde, s-au constatat creșteri energetice semnificative. Acest lucru
l-a făcut pe doctorul Hertel să concluzioneze că astfel de energii,
derivate
tehnic, sunt preluate de om prin ingerarea mâncării modificate de
microunde.
Dintre
toate substanțele naturale, care sunt polare, oxigenul din moleculele de apă interacționează
cel mai sensibil. Acesta este modul în care funcționează prepararea alimentelor
la cuptoarele cu microunde. Se produce o fricțiune violentă în moleculele apei
din interiorul alimentelor. Acest fenomen este diametral opus metodei convenționale
de gătit, în care căldura se transmite din exterior spre interior. Aceeași
deformare violentă care are loc în corpurile noastre când suntem supuși radiației
are loc și în moleculele alimentelor pregătite astfel. Dar aceste cuptoare mai
produc și alt fel de componente, numite radiolitice, care sunt create prin decompoziție
moleculară, ca rezultat direct al radiației. Producătorii
de cuptoare cu microunde insistă asupra faptului că alimentele preparate cu
microunde nu au nivele de componente radiolitice semnificativ mai mari, față de
cele preparate convențional. Dar din cele prezentate aici cred că e destul de
clar că aceasta este o minciună. E ca și cum cei de la McDonalds ar spune că
Big Mac nu e mai dăunător sănătății decât chifteluțele bunicii.
În
urma studiilor de felul acesta, se pun întrebări care ridică suspiciuni. De ce
nu există studii mai mari, făcute și în alte țări, precum SUA? De ce preocupările
vizează mai degrabă modul de manipulare a acestor dispozitive, decât efectele
lor directe?
Personal cred că pentru cei care controlează lumea și implicit sănătatea
oamenilor, un astfel de adevăr ar fi ca un început de avalanșă. În momentul în care
oamenii vor realiza că au fost mințiți și otrăviți atâția ani, vor deveni suspicioși
asupra mai multor lucruri din viața lor, vor începe să pună întrebări și să ceară
răspunsuri clare. Acest lucru trebuie evitat! Scopul lor este ca oamenii să fie
ignoranți, bolnavi și lipsiți de energie, pentru ca în eforturile lor disperate
de supraviețuire nu aibă timp să-și pună întrebări de acest gen și astfel să consume
în continuare otrăvurile scumpe, ambalate frumos.
Încercări
de a ascunde adevărul.
În
momentul în care doctorii Hertel și Blanc și-au publicat rezultatele,
autoritățile
au reacționat. O organizație puternică, „Asociația elvețiană de
distribuitori de electronice de menaj și industriale”, l-a forțat în
1992 pe președintele
Tribunalului de la Sftigen, Berna, să emită un ordin împotriva celor doi
doctori.
În 1993, doctorul Hertel a fost condamnat pentru „intervenirea în
comerț” și i
s-a interzis să-și publice restul rezultatelor. Cu toate acestea, Hertel
nu
s-a dat bătut și s-a luptat mulți ani împotriva acestei decizii. În
cele din urmă, în 1998, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la
Strasbourg
a inversat decizia, hotărând că în 1993 s-a comis un abuz împotriva lui
Hertel.
Carcinogeni
în mâncarea preparată la cuptoarele cu microunde.
În
cartea sa, Health Effects of Microwave
Radiation (Efectele radiației microundelor asupra sănătății), precum și în edițiile
din martie și septembrie ale revistei Earth
Letter (Scrisoarea Pământului), Dr. Lita Lee afirmă că cuptorul cu
microunde scapă radiații electromagnetice, denaturează mâncarea, și transformă substanțele
din alimente în produse toxice și chiar carcinogene. Alte cercetări citate în aceste
surse au ajuns la concluzia că aceste dispozitive sunt cu mult mai periculoase decât
se crezuse până atunci: alimentele destinate
preparării rapide, la microunde, conțin toxine eliberate din caserolele și
ambalajele de plastic în care stau pe timpul preparării (Wall
Street Journal, 12 Oct 1998). O serie de studii făcute în Rusia au ajuns la
concluzia că în toate alimentele preparate la microunde se formează substanțe cancerigene,
deși niciun aliment nu a fost ținut în aparat mai mult decât era necesar. Iată câteva
dintre rezultatele cercetărilor rusești:
- Carnea
preparată la microunde duce la formarea de dietanolamidă, cunoscut cancerigen;
- Laptele
și cerealele preparate la microunde își transformă o parte din aminoacizi în carcinogeni;
- Dezghețarea
fructelor înghețate cu ajutorul microundelor transformă glucoza și galactoza în substanțe carcinogene;
- Scurta
expunere a legumelor, crude, gătite sau înghețate la microunde, transformă
alcaloizii în carcinogeni.
- Pierderea
bio-disponibilității complexului de vitamine B și a vitaminelor C și E.
- Pierderea
mineralelor esențiale precum și a altor factori lipotropici în toate alimentele
testate.
- Deteriorări
ale unor substanțe din plante, ca alcaloizii, glucozidele etc.
- Degradarea
nucleoproteinelor din carne.
Apa, elementul vital al vieții, este afectată cel mai repede și în cel mai periculos
fel de către microunde. Cum explicam mai devreme, apa este cea mai sensibilă la
interacțiunea cu aceste unde. Faceți acasă un experiment simplu: peste o sămânță ținută în vată sau în
pământ turnați apă încălzită 2 minute într-un cuptor cu microunde. Acea
sămânță nu va încolți.
Concluzia: apa își pierde proprietățile dătătoare de viață. Dacă ne gândim că
oamenii sunt 70% apă, ne putem imagina ce efect au aceste radiații asupra apei
din interiorul nostru.
Radiațiile
din cuptoarele cu microunde se scurg.
Poate ați auzit de pericolul rezultat din faptul că din aceste cuptoare se scurg radiații
și atunci când nu sunt pornite. Trebuie să recunoaștem că acest risc era mai
mare cu modelele vechi, cele mai noi fiind testate mai riguros. Adevărul e că
oricum există scurgeri, recunoscute și de instituțiile de specialitate, prin
geamul de privit, însă se spune că nu sunt în cantități periculoase. Deoarece
expunerea la radiații scade cu cât ne aflăm la mai mare distanță de cuptorul cu
microunde, ni se sugerează să stăm mereu la distanță de
acesta. Sistemele de siguranță necesare la fabricarea cuptoarelor cu microunde
sunt foarte stricte. Ele trebuie să aibă două sisteme independente, care să oprească
funcționarea în caz că ușa se deschide, și încă un sistem de monitorizare, care
să oprească funcționarea în cazul în care cele două sisteme de închidere nu mai
funcționează. Cu aceste măsuri, ar trebui să credem că suntem în siguranță.
Dar, după cum afirmă o organizație non-profit, Powerwatch: „Chiar
și în cazul în care cuptorul cu microunde funcționează
corect, nivelele de radiație din bucătărie sunt crescute și chiar mai
mari decât
cele emise de o stație de telefonie mobilă aflată în apropiere.
Amintiți-vă de
asemenea și de faptul că microundele călătoresc prin pereți, dacă
aparatele
sunt lipite de aceștia”. Există afirmații cum că un singur cuptor cu
microunde
lipit de peretele bucătăriei poate radia în toate apartamentele de pe
scara
respectivă. Cercetările au relevat faptul că dacă stăm la o distanță de
un
pas de cuptor suntem expuși la o cantitate de radiații care ne poate
îmbolnăvi de leucemie. Deci, pentru cei care au un astfel de aparat,
este de preferat să nu stea
în prejma lui prea mult timp, mai ales femeile însărcinate și copii. De
asemenea, deoarece ochii sunt foarte sensibili la radiația provenită
de la microunde, există pericolul de cataractă.
13
motive să-ți arunci cuptorul cu microunde:
- Mâncând
pe termen lung alimente preparate în cuptorul cu microunde, vom suferi deteriorări
neurologice permanente (scurt-circuite ale impulsurilor electrice,
depolarizarea și demagnetizarea țesuturilor nervoase);
- Organismul
uman nu poate metaboliza produsele necunoscute, rezultate în urma supunerii alimentelor
la microunde;
- Producerea
de hormoni este oprită sau modificată, atât la bărbați cât și la femei;
- Efectele
produselor secundare rezultate în urma folosirii cuptoarelor cu microunde sunt
reziduale (pe termen lung, permanente) pentru corpul uman;
- Mineralele,
vitaminele și alți nutrienți din alimentele preparate în cuptoarele cu
microunde sunt distruse sau alterate, astfel încât, corpul uman nu poate beneficia
de ele, ori absoarbe nutrienți alterați, care-i fac rău, în loc de bine;
- Mineralele
din legume sunt transformate în radicali liberi, cauzatori de cancer,
atunci când legumele sunt preparate la cuptorul cu microunde;
-
Alimentele
preparate la cuptorul cu microunde provoacă tumori intestinale și
stomacale.
Acest lucru poate explica creșterea îngrijorătoare a cancerului de colon
în SUA, unde 90% din populație folosește un astfel de aparat;
- Consumul
prelungit de alimente supuse radiațiilor cuptoarelor cu microunde duce la
înmulțirea celulelor canceroase în sângele uman;
- Consumul de alimente preparate la microunde determină deficiențe imunitare
grave, prin alterarea sângelui;
- Hrănirea
cu astfel de alimente provoacă pierderea memoriei și a concentrării,
instabilitate emoțională și chiar scăderea inteligenței;
- Scurgerile
necontrolate de radiații pot provoca leucemie și cataractă;
- Radiațiile
se pot scurge prin pereți;
- Dacă udați o sămânță cu apă care a stat 2 minute în cuptorul cu microunde, ea
nu va mai încolți!
Nu l-ai
aruncat încă?
Când
vine vorba de cuptorul cu microunde, pe care trebuie să recunosc că l-am
folosit mult timp în studenție, îmi vin în minte filmele cu Steven
Seagal care, în situații extreme, se ajuta de un astfel de aparat pentru a încropi
o bombă artizanală, cu care reușea să doboare vreo 10 dușmani. Și-mi pun niște
întrebări, zic eu firești: De ce am vrea noi, oamenii, să avem așa ceva în casă?
De ce am vrea noi să ne preparăm hrana în astfel de dispozitive?
Nici eu nu am,suntem doua☺nu stiam explicatiile stiintifice,dar simteam ca nu-mi face bine.deci,nu are ce cauta in casa mea!
RăspundețiȘtergereEu mi-am ascultat profesoara si cred ca am facut bine. Ceva bun nu ar putea sa aduca acest cuptor, la cate radiatii emite. Ma bucur ca gandesti asa. :)
RăspundețiȘtergereFoarte buna postarea! Eu nu am cuptor cu microunde si nu am avut niciodata, exact din motivele enumerate de tine. Ma chinui de ani de zile sa-i conving si pe ai mei parinti sa renunte la el, dar nu am reusit pana acum...
RăspundețiȘtergereIn aceeasi situatie sunt si eu, nu-i pot convinge pe ai mei sa renunte la el. Maik' mea cel putin, pana nu-si reincalzeste ea cana cu cafea, la microunde, nu se lasa... Stii cum e, nu-i poti convinge pe toti, sa faca ceea ce faci tu, din pacate.
RăspundețiȘtergereCe bine ar fi sa-ti urmeze toata lumea sfatul:) Recunosc ca eu il mai folosesc din cand in cand, iar asta cand sunt pe fuga. Daca nu, folosesc aragazul sau cuptorul electric din dotare pentru alimentele care chiar se incalzesc mai greu pe aragaz.
RăspundețiȘtergereNu neaparat sa-mi urmeze sfatul, dar macar sa se gandeasca la beneficii vs dezavantaje. Avand in vedere, ca in ultima perioada suntem bombardati cu tot felul de surse de iradiere, de la telefoane pana la televizoare, ar trebui macar sa mai renuntam la unele din ele, daca nu putem la toate.
RăspundețiȘtergere