duminică, 17 aprilie 2011

RAW VEGAN sau VEGANISMUL DE TIP CRUD

   Ce reprezinta dieta Raw Vegan?
De ce  ar trebui sa o adoptam?Ne poate ajuta sa avem un stil de viata sanatos, d.p.d.v. alimentar?
   Sunt cateva din intrebarile pe care mi le-am pus in momentul in care am auzit despre acest tip de  regim alimentar. Ei bine, Raw vegan sau veganismul de tip crud presupune un stil de viata bazat pe alimente crude, neprocesate termic(neprajite, necoapte, nefierte).  

   Ce putem consuma in cadrul acestui tip de alimentatie?
 In primul rand, fiind vorba de veganism, se exclud: carnea, ouale, lactatele. Apoi, fiind vorba de dieta cruda, mancarea nu se coace si nu se fierbe. Cu toate acestea, este practic imposibil sa eviti in intregime alimente gatite, de aceea se consuma in general doar 80% alimente crude
 Fructe, legume, seminte, cereale, uleiuri vegetale presate la rece, plante medicinale, sucuri proaspete, seminte germinate. Acestea se pot consuma fie in starea lor naturala, fie gatite prin uscare, mixare sau pur si simplu taiate si consumate ca salate.

Pro RAW VEGAN
- vitaminele, enzimele, mineralele raman intacte (nu sunt distruse)
- poteinele nu mai sunt distruse, deoarece lipseste procesarea termica
- diminuează riscul apariției unor afecțiuni precum obezitatea, hipercolesterolemia, diabetul zaharat,
hipertensiunea arterială sau cancerul de colon.
- diminueaza aparitia bolilor cardio-vasculare
- unii cercetători susțin si că acest tip de alimentație ar putea diminua riscul apariției anumitor forme de
cancer, chiar dacă acest beneficiu nu este în mod complet dovedit.
Incalzind orice mancare distrugem majoritatea continutului de vitamine, minerale, si proteine, formandu-se particule otravitoare de acizi anorganici. Toata dieta care cuprinde in mare parte cruditati este cea mai indicata si in stare sa ne sustina sanatatea.” (dr. Virginia Vetra)
      Ok.Am inteles mancam cruditati=sanatate curata…dar proteinele din carne, proteinele din oua, de care avem atata nevoie, vitamina B12 , Ca, de unde le luam? Nu putem sa le mancam crude, sub nicio forma(cel putin eu nu:P)

Contra RAW VEGAN
  Acest regim  nu este deloc echilibrat, pentru că organismul este privat de proteinele de calitate superioară, care se găsesc în produsele de origine animală(dupa cum spuneam mai sus) .Toate aceste regimuri pot antrena carențe importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod, zinc, ale căror repercusiuni sunt diminuarea masei musculare, oboseala, crampe musculare, insomnii etc. Riscul de carențe în vitamine, minerale și în aminoacizi esențiali (componenți ai proteinelor) este  semnificativ. Compensarea cu anumite suplimente nutritive cu vitamine sau proteine de multe ori nu este de ajuns în aceste cazuri.
  
  Eu recunosc ca nu sunt adepta Raw Veganismului,  consider ca nu se potriveste stilului meu de viata si nici nu m-as putea obisnui cu el.Voi ce credeti? Sunteti pro sau contra RAW VEGAN?


Enjoy,Eyya

Un comentariu:

  1. Ne lipseste educatia despre o astfel de nutritie. Ca despre beneficii, le stim cu totii.

    RăspundețiȘtergere

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...