marți, 19 aprilie 2011

Oul-bun sau rau?

   Ca tot vin Sarbatorile Pascale si o sa mancam din belsug OUA, o sa vorbim despre acest aliment atat de complex din punct de vedere nutritiv.
O vorba din batrani spunea ca : "oul iti creste colesterolul"...nimic mai adevarat, insa trebuie sa precizam ca potrivit unui studiu recent, ouale cresc colesterolul "bun" (HDL), dar nu si pe cel "rau"(LDL), deci ouale ajuta arterele sa fie cat mai curate, fara depuneri de colesterol.
  
Colesterolul "bun" este o substanta inrudita cu grasimile si care are un rol important in buna functionare a organismului. In timp ce colesterolul „rau” este un factor de risc cardiovascular, colesterolul „bun” este protector pentru organism. In afara de acest colesterol "bun", oul are si calitati nutritive foarte bune , de exemplu, pentru un ou mediu de gaina compozitia chimica ar fi:
-galbenusul contine aproximativ: 17% proteine, 33% grasimi bogate in lecitina, colesterol, acizi grasi indispensabili, vitamine din grupul B, vitaminele A,D,E precum si fosfor si alte substante minerale usor asimilabile.
-albusul oului contine aproximativ: 11% proteine si o cantitae mica de vitamine din grupul B.
  Proteinele din oua sunt deosebit de valoroase deoarece contin aproape toti aminoacizii esentiali.
  
 Deasemenea, o alta cercetare, realizata cu ajutorul unor voluntari supraponderali, a aratat ca ouale ajuta si la slabit. Mai exact, unii subiecti au primit un mic dejun de 349 de calorii, care continea si doua oua, timp de cinci zile pe saptamana, opt saptamani, in timp ce altii nu au mancat oua. Rezultatele au aratat insa ca cei care au consumat oua (inclusiv galbenusurile) au simtit ca au mai multa energie si au slabit cu 65% mai mult decat ceilalti , fara ca nivelul colesterolului lor total sa fie modificat.
 In concluzie, oul :NE PLACE!


Enjoy,
Eyya

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...