vineri, 10 iunie 2011

Poftele alimentare si cauzele acestora!


V-ati intrebat vreodata de unde vin anumite pofte alimentare? Eu da! 
De foarte multe ori ma intreb, de ce oare mi-e pofta de ceva dulce sau de ceva sarat, pentru ca am o manie-imi place sa combin chestii dulci cu altele sarate.



  Creierul  ne indica intotdeauna lipsa anumitor nutrienti necesari organismului. De ce sunt necesari acesti nutrienti? Deoarece, acestia participa la diferite  procese care au loc in organismul uman. Daca unul din nutrienti lipseste sau se afla intr-o doza foarte mica, atunci se instaleaza starea de foame. Pana in momentul in care ii dam organismului toti nutrientii necesari, poftele nu sunt niciodata satisfacute si vom avea tendinta de a manca tot mai mult. Folosind o sursa rapida de energie, lucrurile se vor inrautati ,deoarece atunci cand energia va scadea vom avea tendinta de a consuma o bautura dulce sau chipsuri pentru a putea creste nivelul zaharului din sange.




 Pofta de carbohidrati(orez, cartofi, paste) - reprezinta un semn al lipsei unor nutrienti esentiali, mai ales acizi grasi esentiali. Aceasta pofta ar putea fi foarte repede  eliminata ( in cateva zile) daca suplimentam dieta zilnica cu acizi grasi esentiali, asta se poate face prin includerea in meniul zilnic a doua lingurite cu ulei de floarea-soarelui.


 Pofta de grasimi- pofta de  mancare grasa, indica un deficit de acizi grasi esentiali. 


 Pofta de sarat- acest lucru indica o carenta de sodiu in organism. 

 Pofta de ciocolata poate sugera un deficit de vitamina B si/sau un deficit de magneziu. Includerea in meniul zilnic a suplimentelor minerale ar putea pune capat acestor pofte. 


 Pofta de legume si fructe - ar putea insemna ca organismul tau ar putea avea o lipsa de enzime, cauzata de un consum prea mare de mancaruri preparate termic,deoarece enzimele sunt distruse in urma temperaturilor ridicate. Stim cu totii ca prin fierbere se distrug vitaminele din fructe si legume. Alte cauze  ar mai putea fi abuzul de carne (grasimi) si dulciuri pentru descompunerea carora este nevoie de enzimele din fructe si legume crude. Consumul de alcool si cafea declanseaza din nou asemenea pofte.


 Pofta de lactate -ar putea indica  afectiuni ca : osteoporoza, insuficienta tiroidiana, insuficienta renala, ciroza hepatica etc. De asemenea, pofta de lactate ar putea indica si un deficit de triptofan si lisina, aceste doua substante sunt aminoacizi ce se gasesc in alimente. Lipsa acestor  aminoacizi declanseaza afectiuni ale glandei pineale, care se manifesta prin insomnii, stres si nervozitate.


 Pofta de alimente acre (lamai, muraturi, bors, otet)- ar putea  indica o dischinezie biliara. O alta cauza posibila ar fi consumul exagerat de alcool si grasimi. Insa, aceste pofte anunta si unele afectiuni gastrice, hipoacide, hepatice, hipertiroidie, insuficienta corticosuprarenala. 


 Pofta de amar (grapefruit, pelin, anghinare)- ar putea  indica posibile afectiuni cardiovasculare, deoarece alimentele amare curata sangele de toxine si ii usureaza circulatia spre inima.


 Pofta de picant -ar putea indica unele afectiuni pulmonare.
Sau ar mai fi varianta cu pofte de gravida:)))) dar asta e o alta poveste:D
Voi ce astfel de pofte aveti?

Enjoy,Eyya

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...