duminică, 28 octombrie 2012

Curiozitati despre ceai

Daca tot am inceput data trecuta sa vorbesc despre ceai si aromele acestuia, astazi am gasit pe "goagal"  cateva curiozitati despre acesta si m-am gandit sa le impartasesc cu voi.
  •  Pe langa faptul ca hidrateaza, ceaiul are si alte beneficii asupra sanatatii, cum ar fi protectia impotriva bolilor cardiace si a cancerului, datorita antioxidantilor pe care ii contine. Pentru a prepara corect ceaiuri ar trebui sa adaugati o lingurita de planta uscata la 250 ml de apa sau doua lingurite de planta proaspata la aceeasi cantitate. Ceaiul de musetel usureaza digestia, calmeaza nervozitatea si anxietatea, in timp de socul se recomanda in gripa, sinuzita sau guturai. Durerile de cap trec cu ceai de tei, iar menta ajuta digestia, reduce flatulenta si inlatura greata. Ceaiul din macese previne infectiile gripale si racelile. 

  •  Ceaiul este a doua bautura consumata in lume, cantitativ, dupa apa, potrivit specialistilor americani, citati in cartea "Mancarea si Sanatatea", aparuta la editura Reader?s Digest.
  •  Pana in secolul al 19-lea, in Siberia, ceaiul era folosit ca moneda de schimb.
  •  Cei mai mari bautori de ceaiuri sunt scotienii.
  •  Potrivit primelor cercetari, ceaiul s-a inventat accidental, in 2737 i.H, de catre imparatul chinez Shen Nung.
  •  Pana in anul 1800, numai in Marea Britanie se consumau 12 de milioane de kilograme de ceai anual.
  •  Ceaiul a aparut in Europa in 1608, in Olanda, iar China era singura sursa de ceaiuri din intreaga lume.
  •  Pliculetele de ceai s-au descoperit la NewYok, din dorinta de a gasi o noua modalitate de depozitare a ceaiului.
  •  Ceaiul verde este, poate, cel mai intrebuintat ceai pentru efectele sale terapeutice.
  •  Studiile cercetatorilor americani au aratat ca zilnic se consuma in medie trei miliarde de cesti de ceai.

miercuri, 24 octombrie 2012

Hai la un ... ceai

   Cred ca am luat-o usor razna, dar a inceput sa-mi placa vremea mohorata de afara. Nici nu ploua, nici nu ninge, nici 40 de grade nu mai sunt, e perfect! 


  
    A venit anotimpul ceaiurilor, nu mai conteaza ce fel de ceai, ce aroma, important e sa fie ceai si sa fie cald, fierbinte chiar. Cele cu aroma de fructe de padure imi fac cel mai mult cu ochiul, iar daca mai adaug si o lingurita (doua) de miere + un strop de lamaie, ma topesc precum inghetata la 38 de grade :). 
    Atat de mult a inceput sa-mi placa aceasta licoare magica (mai ales intr-o zi ca cea care tocmai s-a incheiat) , incat am inceput sa inlocuiesc treptat cafeaua mea cea de toate zilele cu ... ceaiul. 

  Trebuie sa recunosc insa ca cel mai bun ceai baut vreodata e cel pe care il face bunica, ceaiul copilariei mele. E un amestec "desavarsit" de plante magice, atent culese de doamna mai sus mentionata si oricat as incerca sa-l reproduc, nu-mi iese, chiar daca reteta o respect cu sfintenie. 
    Va spun eu, buni are o doza sanatoasa de magie in manute!
    
    Reteta miraculoasa contine: - sunatoare (nu foarte multa);
                                                         - menta;
                                                         - tei;
                                                         - coada soricelului (in cantitate mai mica) .

  Gramajele nu le stiu prea bine, nici ea nu le cunoaste, le cantareste din ochiul magic si cel mai important e ca le culege din propria-i gradina, le usuca si le amesteca. Et voila, adauga zahar sau miere si reteta e completa. 

   Aroma e unica, parol! Daca as avea posibilitatea, v-as invita la un ceai la bunica... sau poate va ganditi sa incercati si voi sa-l faceti, poate va iese...eu ma dau batuta, dau o fuga la bunici.


duminică, 21 octombrie 2012

Astazi imi place Scufita Rawsie

    De fapt mi-a placut intotdeauna.. Are o inteligenta aparte, stie sa se promoveze frumos (nu dezbracandu-se), cu toate ca arata intr-un mare fel, are un par superb, copii frumosi si un sot perfect.    
       Pe langa toate astea, mai are timp sa si gateasca (sanatos chiar)!


De aceea recomand cu caldura blogul Oliviei Steer...http://oliviasteer.ro/









Luati de va minunati! Pe mine ma inspira zilnic:)

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Tu cat timp pierzi mancand?

    Ma confrunt cu o problema destul de "grava" sau cel putin asa considera prietenul meu ca este si anume, mananc foarte incet, adica pot sa stau linistita la masa in jur de 30-35 de minute, pe cand el nu cred ca depaseste 10 minute.  Mie nu mi se pare ca "pierd timpul" stand atat la masa, ba din contra, imi ajut sistemul digestiv sa functioneze la parametrii normali. E adevarat ca uneori ma uita Dumnezeu pe scaun, mestecand de o suta de ori aceeasi muscatura, dar imi place sa savurez ceea ce mananc, imi place mancarea!

   Cred ca ar trebui sa ne preocupe mai mult modul in care mancam, decat cantitatea pe care o ingeram. Masticatia e foarte importanta, practic, in functie de cum decurge aceasta "etapa", la fel de repede se va digera si mancarea. Cu cat mestecam mai mult mancarea, cu atat glandele salivare vor produce mai multa saliva, saliva care are rolul de a:

1. Dizolva ingredientele continute de mancare si de a ne face pe noi sa simtim savoarea alimntelor.

2. Umezeste mancarea, ajutand la formarea bolului alimentar.

3. Contine enzime care ajuta la digerarea grasimilor, usurand astfel activitatea stomacului.

  Trei beneficii deloc de neglijat si asta pentru cateva minute in plus, petrecute la masa.

  Astfel reusim sa ne pastram stomacul sanatos si fericit, iar senzatia de satietate va ajunge la creier exact atunci cand am terminat si noi de mancat, adica dupa 20 de minute. Va garantez ca nu veti mai avea dureri de stomac, decat daca mancati ceva ce nu va pica tocmai bine :P





Voi cat timp petreceti mancand?

duminică, 14 octombrie 2012

Ceva bun...delicios chiar!


    Nu are sens sa-mi mai cer scuze ca am lipsit atat de pe blog, insa, noul loc de munca imi ocupa 80% din timp si colac peste pupaza ultimele doua luni au fost printre cele mai traumatizante de pana acum, din punct de vedere fizic : mi-am scos toate cele 4 masele de minte (inevitabil, stomacul meu s-a micsorat din nou fara sa vrea), mi-am luxat un picior si multe alte lucruri "dragute". Lasand lamentarile in urma, ca doar acum sunt bine (cel putin asa cred, inca mai am un obraz umflat, deoarece ultima masea a fost scoasa recent) , sa trecem la ceea ce ne intereseaza.

  Avand in vedere ca a venit scumpa toamna, va propun o reteta cu un tip de peste putin mai gras si anume: somon la cuptor cu legume mexicane.
 Nu este ceva extraordinar, insa pe mine m-a incantat foarte mult rezultatul final si nici timp prea mult nu iti ia sa il prepari, asadar ...

  Se iau 2,3,4 bucati (sau cate doriti) de somon proaspat, se aseaza intr-o tava (dupa ce in prealabil s-a stropit cu putin ulei de masline, cantitate infima ), se adauga o cescuta de apa, dupa care se orneaza frumos cu legumele mexicane (dupa pofta inimii), se aduaga cateva rosii cherry, ardei gras, piper si foi de dafin, se lasa la cuptor cam 20 de minute, iar la final se asezoneaza cu muuuulta lamaie (dupa gust, evident). 



Ce spuneti, e greu?


Chiar daca pe unii nu-i incanta foarte mult ideea de a manca peste, macar sa se gandeasca la abundenta de acizi grasi omega 3, vitamine si minerale pe care acesta le contine.

Pofta buna, zic!


Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...