Nu, nu se anunta ninsori abundente sau nameti de 2 metri, a inceput insa saptamana in care se renunta la carne si se consuma doar lactate, conform calendarului crestin-ortodox, care anunta inceperea postului Sf Paste.
Eu, ca o iubitoare de lapte ce sunt, presimt ca voi consuma cativa litri buni in perioada urmatoare si nu doar pentru ca e Saptamana Alba, ci pentru ca imi place in mod deosebit acest aliment.
Dimineata: Seminte de in (macinate) + fulgi de ovaz + goji (hidratate) + 1 pahar lapte (200 ml)
Gustare: 2 felii de unt + miere
Pranz: Mamaliga + 1 ou fiert + branza telemea + smantana (2-3 lingurite)
Gustare: 1 iaurt
Cina: Cartofi la cuptor + branza rasa pe deasupra
Cam asta ar fi un meniu de o zi bazat aproape in totalitate pe consumul de lactate.
Corect este insa sa alternam intotdeauna si cu legumele si fructele, care trebuie si ele incluse, pentru ca avem nevoie de fibre si glucide, pe langa aportul mare de proteine furnizat de lactate.
Traditii din popor despre Saptamana Alba
Se pare ca si zilele acestei saptamani au o denumire si o insemnatate aparte .
Lunea alba - se mai numeste si Lunea Burdufului, deoarece in aceasta zi se taie burduful de branza de catre ciobani;
Martea alba- e bine sa mancam macar o bucatica de branza; nu se spala si nu se face baie pe cap deoarece se spune ca parul se va albi;
Miercurea alba- se mananca peste si lactate; e valabila si pentru aceasta zi nespalarea parului;
Joia alba- sau Joia furnicilor deoarece femeile fac o turta din faina sau malai si o ung cu unt sau branza, dupa care o aseaza pe un musuroi de furnici, drept ofranda, pentru a evita stricaciunile din timpul verii a acestor mici insecte;
Vinerea alba- se tine post toata ziua, se mananca numai seara;
Sambata alba- se fac placinte si se dau de pomana, iar barbatii nu trebuie sa lucreze in aceasta zi;
Duminica alba- este lasatul secului de branza si se sarbatoreste cu o masa copioasa bazata pe lactate, conform Agerpres.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu