marți, 8 noiembrie 2011

Ce sunt aditivii alimentari (E-urile)?


Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in alimente
sau bauturi cu scopul de a le “ameliora” diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare.

In mod standardizat denumirea lor este formata din litera "E" si
un indice compus din trei cifre. "E"-urile, cum au fost codificate pe plan international substantele chimice introduse in alimente, au fost astfel botezate, tocmai pentru a se ascunde cumparatorilor denumirea substantelor obtinute artificial. Sub motivatia "tehnica" de a se folosi o denumire care sa nu fie dependenta de multitudinea limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul si de a-l determina sa cumpere produse cu ambalaje atractive, dar foarte nocive.

Introducerea “amelioratorilor” in alimente nu a fost ceruta de consumatori. Producatorii le ofera, iar oamenii le consuma fara sa-si puna prea multe intrebari. S-a nascut astfel o industrie uriasa si foarte rentabila a E-urilor cu cifre de afaceri de zeci de miliarde de euro annual.
Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care cele mai raspandite sunt urmatoarele:
  • Indulcitori - inlocuiesc zaharul
  • Coloranti - pentru sau a da o culoare mai apetisanta
  • Acidifianti - dau un gust usor acid
  • Corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea
  • Emulsificatori- asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare
  • Conservanti - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor
  • Corectorii de gust si miros - schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
  • Propulsori - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
  • Antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul

E-urile sunt aditivi periculosi pentru sanatate

“In existenta multimilenara a speciei umane, mecanismele fiziologice s-au antrenat sa recunoasca si sa metabolizeze tot ce este aliment natural. De aceea impactul organismului cu E-urile este enorm: el nu le recunoaste, nu le accepta si se revolta” (Dr. Med. Pavel Chirila).

Aditivii alimentari sau E-urile nu sunt altceva decat substante chimice deosebit de toxice si chiar cancerigene. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul 4 dupa consumul de droguri, medicamente si accidentele de circulatie.

Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne care provoacă distrugerea sistemului imunitar precum si o serie de tumori maligne şi benigne.

Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III". Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se pare ca sunt: poluarea, chimicalele din alimente si stresul.

Este bine sa fim constienti de riscul la care ne expunem cumparind produse fara a ne informa asupra procesului de fabricatie si a ingredientelor periculose pentru sanatate.

Alimentele “ucigase”

Aditivii alimentari sunt substante care in mod normal sunt utilizati ca ingrediente. Sarea, zaharul si otetul sunt substante nelipsite din mancarea noastra. Nu sunt periculoase si fac preparatele mult mai apetisante. Dar in ultimii 30 de ani, in continutul multor produse alimentare au aparut substante chimice, de sinteza mai cu seama in industria alimentara. Aceasta categorie de substante artificiale sunt extrem de nocive si induc multe boli grave.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
, directorul Institutului de Cercetari Alimentare considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer e strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive consumate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor. "Una e sa mananci un mar si cu totul altceva e sa bei un compot de mere conservat cu aditivi" semnaleaza prof. dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia totodata, asupra mezelurilor, in special asupra parizerului, crenvurstilor, bauturilor racoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice(in special supele la plic sau alimentele afumate).

Principale categorii de E-uri din alimentele de pe piata romaneasca

I. E-uri naturale si inofensive

Cele mai frecvente E-uri “bune” fara efecte negative asupra sanatatii sunt:

  • vitamina E naturală - E 306, antioxidant natural
  • vitamina C naturala - E 300, antioxidant natural
  • clorofila - E 140, colorant natural in dulciuri, pasta de dinti, cosmetice
  • lecitina E 322 - antioxidant natural(prezent si in ciocolata)
  • pectina E 440 - gelifiant natural
II. E-uri cu efecte negative asupra sanatatii

Un studiu al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf – Germania
, referitor la efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compusi toxici sau cancerigeni. Aproape toti acesti compusi pun intr-un real pericol organismul uman. Prezentam in continuare principalele "E"-urilor considerate de specialistii oncologi drept periculoase pentru sanatate.
1. E-uri SUSPECTE
E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477

2. E-uri TOXICE determina aparitia unor afectiuni si boli grave:
  • boli intestinale: E 220-224
  • boli digestive: E 338-341, E 450, E 407, E 461, E 463, E 465- 466
  • boli de piele: E 230-233
  • tulburari hepatice: E 200, E 230-234, E 250-252, E 461, E 463
  • cresc colesterolul: E 320, E 321
  • ataca sistemul nervos: E 311, E 312
  • boli ale aparatului bucal: E 330 (acid citric sau sare de lamiie)
3. E-uri PERICULOASE
E 102, E 110, E 120, E 124, E 230

4. E-uri suspectate a avea posibile efecte cangerigene daca sunt consumate pe termen lung.
Unele "E"-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand intr-un fel sau altul o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, ficatului, cailor biliare sau pancreasului.

INAMICII PUBLICI NR. 1 !
E 123, E 131, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239, E 621, E 950, E 951, E 954
O mare parte din aditivii cu posibile efecte cangerigente au fost deja interzisi in SUA, Australia, Rusia si o parte din Comunitatea Europeana


Ce alimente trebuie evitate sau consumate cu precautie ?

Un principiu stravechi al medicinii spune ca “nimic nu este mai periculos decit administrarea unei substante timp indelungat, in mod repetat”. Numai alimentele pot fi consumate timp indelungat in mod repetat.
Conform studiilor de specialitate, se recomanda consumatorilor sa evite produsele care contin aditivii periculosi, prezenti cu preponderenta in anumite alimente pe care le folosim, cu ignoranta zi de zi. Precizam ca folosirea ocazionala a produselor pe care le vom enumera NU afecteaza organismul. Numai consumul indelungat, zilnic, produce efecte daunatoare asupra sanatatii.

Prof Dr. Mencinikopski precizeaza ca alimentele cu cei mai multi aditivi toxici care trebuie consumate cu precautie sunt: margarina, supele concentrate, guma de mestecat, uleiul de mustar, mezelurile, bauturile racoritoare si dulciurile.

Margarina
Este un produs aparut în al doilea Război Mondial, in urma rationalizării untului. Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca incalzind la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb, asemanator untului pe care l-au botezat "margarina", dupa numele sotiei (Margot) a unuia dintre savanti. Din acel moment şi pina in prezent, margarina a fost “imbogatita” cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodată. Mirosul de lapte, al margarinei, e obţinut pe cale chimica.
Grasimile vegetale din margarina devin, dupa fierbere, aproape imposibil de transformat în energie de catre organism, de aceea consumatorii de margarina sunt persoane care par lipsite de vlaga.

Supele concentrate
Contin in exces glutamatul de sodiu, E 621, considerat de specialisti una dintre cele mai cancerigene substante. Supele concentrate se obtin prin deshidratarea supelor şi ciorbelor, preparate normal, in cantitati industriale, pana rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti şi glutamat de sodiu). Nu va lasati inselati de reclamele de tip "ca la mama acasa" sau de ambalajele atragatoare. Gustul va poate insela, caci unele chimicale dau arome mai intense decat cele naturale.

Glutamatul de sodiu (o neurotoxina) provoacă migrene insuportabile, care nu pot fi tratate cu medicamente. Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina cu alti aditivi chimici, aromatizanti. Glutamatul se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor.
Organizatii de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. US Food & Drug Administration a informat opinia publica din USA ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer.

Unele gume de mestecat
Este aproape de neinteles atitudinea iresponsabila a fabricantilor de guma de mestecat, destinata in special copiilor. Guma de mestecat contine cateva tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau periculoase. Intr-o tableta mica de guma, gasim un numar foarte mare de adtivi sintetici: E 171, E 320, E330, E 420, E421, E422, E 950, E 951, E 967. Mestecand regulat guma va expuneti unor afectiuni foarte grave.

Bauturile carbogazoase
Specialistii sustin ca intr-o sticla de doi litri de bautura carbogazoasa este dizolvat echivalentul a doua lingurite de concentrat. In rest, se gasesc E-uri nocive din categoria „conservanti“, „coloranti“, „antioxidanti“ si „indulcitori artificiali“ printre care: E 211, E 330(acidul citric), E 110 şi E 123, precum şi inlocuitori de zahar. Evita sa bei bauturi cu arome de citrice, acestea fiind dintre cele mai daunatoare.
E 211 este printre cei mai periculosi aditivi si se gaseste in bauturile carbagazoase. Dar el mai este folosit in gemuri, compoturi, gume de mestecat si unele mezeluri. E 211, cunoscut si sub numele de benzoatul de sodiu, este un aditiv alimentar din categoria conservantilor. Acesta este folosit pentru a prelungi durata de conservare a unor produse alimentare.
In tara noastra, acest conservant e admis prin Ordinul 975/1999 al Ministerului Sanatatii. In Statele Unite, UE si Rusia, E 211 a fost interzis. Institutul de Oncologie din Germania sustine ca E 211 este cancerigen. Este un aditiv suspectat a fi si cauza rinitei cronice. Profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare considera ca acest conservant provoaca urticarie, agraveaza astmul si este pe lista neagra a aditivilor cancerigeni.

Bauturile alcoolice
Berea si vinul, sunt saturate de metabisulfit, care da limpezime, dar care ataca aparatul digestiv. La bere, in procesul de pasteurizare sunt folosite substante chimice, care provoaca migrene. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, “tariile” (vodca, whisky etc.) nu prezintă pericol, intrucit chiar alcoolul este un bun conservant, dar feriti-va de lichioruri, in care se adauga coloranti( E 102, E 110 etc.)

Gemuri, dulceturi si alte dulciuri
Zaharul este unul dintre alimentele cele mai controversate. Zaharul rafinat(alb) este denumit de naturisti “otrava alba”. Consumul in exces de zahar expune la gripa, boli de plamini, infectii urinare si intestinale.
Cel mai grav e ca producatorii au inventat si substituenti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E 950 şi E 951). Conform FDA (Food and Drug Administration) provoaca peste 90 de tipuri de afectiuni grave: cefalee, greturi, ingrasare, oboseala, insomnie, tulburari de vedere, de auz si de memorie, palpitatii, tumori maligne, scleroza, boala Alzheimer, diabet etc.
Nu te lasa inselat de eticheta pe care scrie "produs natural". Daca vei citi cu atentie eticheta vei obseva ca la ingrediente apare mentionat "acid citric"(E 330) nelipsit din nici un borcan de gem sau dulceata. De asemenea, evitati bomboanele intens colorate si in general tot ce contine coloranti.
Pentru a evita efectele nocive ale zaharului, nutritionistii recomanda consumul de fructe şi miere deoarece contin nutrienti pe care organismul ii asimileaza fara probleme

Mezeluri
Nu mai este nici un secret ca in toate mezelurile de pe piaţa interna, circa 40% din compozitie este constituita din produsi obtinuti artificial. Pe eticheta fiecarui sortiment de mezel vei gasi numerosi aditivi alimentari periculosi. Grasimile cu care sunt "imbogatite" mezelurile sunt obtinute prin aceleasi metode ca margarina. Toate aceste produse se conserva cu acelasi glutamat de sodiu
(E 621). Totodata se adauga si alte substante suspecte: nitrati si nitriti. De ce nu se mai prepara mezelurile, dupa retetele traditionale, de casa ? Pentru ca se urmareate castigul financiar, prin marirea cantitatii cu tot soiul de chimicale.
ATENTIE LA “BOMBA CHIMICA” CU EFECT LENT DIN ALIMENTE
CONSTIENTIZEAZA PERICOLUL SI IA MASURI !
Cu exceptia cazului in care avem ferma, culegem zarzavaturile din gradina sau taiem puiul crescut de noi, nu prea avem acces la o hrana de calitate, fara substante toxice. Pentru ca suntem saraci ! In România, E-urile cancerigene fac ravagii pentru ca ne lipsesc fondurile care ar trebui alocate pentru dotarea laboratoarelor cu aparatura performanta care sa detecteze toti aditivii periculosi. Prof. dr. Mencinicopschi spune ca in România, Institutul de Cercetari Alimentare e compatibil in plan european din punct de vedere al specialistilor. Dar ei nu-si pot dovedi competenta, deoarece tehnologia lasa mult de dorit.
E bine sa stii !
  • Oamenii consuma zilnic E-uri periculoase. "Aproximativ 75% din produsele alimentare sunt aditivate. Este evident ca organismul uman cu toate mecansmele lui de eliminare si regenerare, face fata din ce in ce mai greu unui asemenea asalt" (Conf. Dr. Mirela Bratu).
  • De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate in E-uri nocive. Ele zac in stocuri si pentru a scapa de ele, producatorii externi le "arunca" pe pietele tarilor cu putere de cumparare mica, din care face parte si Romania. Asa se explica de ce cheltuim din ce an ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. Prof. dr. Mencinicopschi e de parere ca e necesara o legislatie care sa-i protejeze pe producatorii autohtoni deoarece ei sunt scosi de pe piata de concurenta.
  • Producatorii sunt obligati sa metioneze pe eticheta aditivii pe care ii contine alimentul respectiv prin litera E urmata de un numar din trei sau patru cifre sau prin denumirea chimica a aditivilor respectivi. Din pacate, cumparatorul inca nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi si care sunt cei negativi si cumpara fara sa acorde atentie calitatii produselor.
  • Pentru a contracara publicitatea negativa din ultima vreme si reactia de respingere din partea consumatorilor unele firme au renuntat sa mentioneze denumirea codificata a aditivilor alimentari, specificind denumirea clara a substantelor ce intra in compozitia produselor pe care le fabrica.
  • Producatorii gasesc si alte metode de a nu oferii informatii clare cumparatorului: evita sa treaca pe eticheta denumirea E-urilor tiparind pe eticheta cu litere foarte mici diverse denumiri evazive: afinatori, arome identic naturale(de sinteza chimica), conservanti etc.
  • Consumatorii trebuie informati corect si constientizati asupra acestei adevarate “bombe chimice de distrugere” cu efect lent pentru a lua masuri de protectie alegandu-si cu grija hrana zilnica.
“Demascarea efectelor nocive ale E-urilor si excluderea lor din alimentatie este o problema de constiinta civica, o problema de atitudine morala pe care trebuie sa o ia atat consumatorii cat si cercetatorii in domeniu.
Concluzia se impune de la sine: Nu consumati alimente cu E-uri, caci va vor fi oferite iarasi si iarasi ! Refuzati sa le cumparati si ele nu se vor mai produce” (Dr. Med. Pavel Chirila)

Se spune ca suntem ceea ce mancam. E un adevar dovedit de statistici.
Aproximativ 70% dintre bolile romanilor sunt provocate de alimentatia de proasta calitate !

Ai grija ce cumperi si ce mananci ! Protejeaza-te !
Sanatatea noastra depinde de noi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...