miercuri, 10 iunie 2015

Favorita lunilor mai-iunie: Socata


Cum sa nu-ti placa socata? Cum?

De ceva timp, am facut o pasiune pentru aceasta bautura dulce - intepatoare si racoritoare. De fapt, pasiunea a luat nastere inca din copilarie, copilarie petrecuta vreo 3 luni pe an la tara, in ograda bunicilor, evident, toata vacanta de vara. 
Bunica obisnuia sa faca aceasta licoare gustoasa si sa ne atraga cu ea in zilele toride, zile in care nu aveam nicio pofta de facut altceva, decat sa lenevim ca niste muste la soare.

Reteta, pe cat e de gustoasa, pe atat este de simplu de realizat, unde mai pui ca ceva magie se petrece, intervenind cifra magica 3, deoarece 3 zile ii trebuie sa se transforme in bautura miraculoasa, care te pune pe picioare pana si in cea mai caniculara zi din an.



Se iau 4-5 palarii de flori de soc si se pun intr-unborcan mare de sticla(sau un vas incapator), 
peste ele se pun 4-5 litri de apa,
 se adauga 300-400 de gr de zahar, 
se mai pune o lamaie taiata in bucati si secretul acesteia, 2-3 gr de drojdie. 
Cam asta ar fi minunea, care se lasa 3 zile la fermentat, amestecandu-se in fiecare zi, dimineata si seara. Dupa ce a ajuns la punctul de fermentare dorit, se toarna in sticle si se pune la frigider.

Un pahar de socata baut zilnic, pe langa faptul ca te racoreste instant, are si proprietati curative: ne scapa de raceala si lupta impotriva acesteia, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, este recomandata persoanelor care sufera de boli pulmonare, de astm, precum si celor care au probleme cu constipatia.

Momentan, socata mea se afla in perioada de fermentare, dupa cum se vede in prima poza, asa ca nu pot sa va incant privirea decat cu un pahar preluat de pe un al site.


foto: pinterest.com


Voi ce bautura preferata aveti, pe perioada verii?


3 comentarii:

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...