miercuri, 3 iunie 2015

Nici ciresele nu mai sunt ce erau odata


Mie imi place tot ceea ce e dulce, de aceea astept cu mare drag primavara/ vara, deoarece pot sa ma bucur din plin de fructele de sezon, care, acum vreo 10 ani aveau un gust demential.

S-au schimbat atat de multe de atunci, de la clima la felul in care se cultiva, pana la felul in care se vand. Inainte, cand mergeam in piata, parca nu erau atatia comercianti mincinosi, intreb: doamna, sunt dulci capsunele, sunt romanesti? Da ce domnisoara, nu vezi ca scrie pe ele, ca sunt made in Romania?
 Si uite asa mai cumpar 2 kg de fructe aduse din Spania si vandute cu pret si nume de Ro. Nu ma deranjeaza atat de tare faptul ca ma minti in legatura cu provenienta, dar nu-mi spune ca sunt dulci, ca ti le fac dulceata si te pun sa le mananci! 

Nici ciresele nu mai sunt ce erau odata, sunt complet fade, niciun gust, nicio aroma, nimic, zero.

sursa foto: pinterest.com


Imi aduc aminte cu nostalgie de inceputul de vacanta de vara, atunci cand mergeam la bunici, iar ciresii erau incarcati. Inca mai gaseam cirese de mai, super gustoase si nu ne lasam invinsi, pana nu dovedeam si ultimul fruct din varful ciresului. Ce poate fi mai frumos: vacanta, libertate, umbra unui cires si roadele acestuia, nici macar nu mai aveam nevoie de hrana, traiam zile intregi doar cu fructe, fructe proaspete si dulci.

Capsunele nu scapau nici ele, imi amintesc ca ne punea bunica sa le culegem pentru dulceata, insa jumatate din galeata ajungea direct in stomacul nostru si astfel reusea sa produca o cantitate mult mai mica de dulceata, dar niciodata nu ne certa. Unde mai pui si faptul ca le mancam la fata locului, fara sa mai asteptam sa le curete si eram mult mai sanatosi.

De cativa ani incoace sunt foarte dezamagita in ceea ce priveste agricultura din tara asta. Nu mai exista micii producatori, care veneau in piata sa-si vanda produsele culese cu mainile lor muncite si tabacite. Supermarket-urile au calcat in picioare piata. Acum, omul modern isi umple cosul, cu de toate, direct din magazin, inclusiv cu fructe si legume. Astfel ca oamenii de la tara, prea putini mai frecventeaza locurile unde altadata isi vindeau recolta, din cauza ca nu mai scot mare lucru pe produsele lor, mai mult ii costa transportul. Si pe deasupra, mai apar si intermediarii, care le-au furat locul in piata.

Pacat...abia asteptam sezonul fructelor de vara, sa fac o salata racoritoare sau sa fac un smoothie, fara fructe congelate de la Auchan. 
Dar nu am de ales, va trebui sa ma intorc la ele si sa mai pun niste miere, ca oricum au acelasi gust... fad.


11 comentarii:

  1. of, ai dreptate. nici daca iei de la babute nu mai ai siguranta ca sunt romanesti... eu am mers acum la tara si mi-am facut plinul de cirese si capsune si probabil vor ramane singurele 100% romanesti pe care le voi manca in acest an.

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa merg si eu la sfarsitul saptamanii la bunici, sa vad ce mai gasesc pe acolo. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aurelia Dumitru3 iunie 2015 la 22:46

    Ai perfecta dreptate, greu mai gasesti fructe si legume "adevarate". Eu am noroc cu parintii care inca mai cultiva rosii si altele din seminte pastrate cu sfintenie din an in an. Legat de capsuni,anul asta am mancat pe saturate,de la un mic aprozar din Baneasa care a batut la calitate toate pietele. F bune si aromate, au fost bucuria ultimelor seri.

    RăspundețiȘtergere
  4. E un lucru minunat ca ai tai pastreaza "traditia" si inca poti sa spui ca mananci legume cat de cat netratate chimic.
    Cat despre capsune, sambata merg la bunici si sper sa regasesc si eu aroma copilariei, dulce si parfumata. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand eram mica, abea asteptam sa dau fuga repede repede in gradina sa mananc capsuni, abea asteptam sa cumpere mama cirese. Acuma... Anul asta nu am mancat deloc cirese, iar capsune... cred ca am mancat 3. Au un gust... de zici ca a stors cineva tot dulcele din ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca ai avut tu niste experiente nereusite.

    Eu chiar acum ma infrupt cu un platou de cirese si capsuni foarte dulci, cumparate din piata. Capsunile de anul acesta mi se pare foarte bune, mult mai dulci si mai parfumate decat cele din anii trecuti. La noi in piata sunt capsune din Grecia, din Satu Mare si din Giurgiu. Pe cele romanesti le recunosti dupa miros, nici nu e nevoie sa-ti spuna vanzatoarea ceva. Cele din Giurgiu sunt mai acrisoare, in schimb cele din Satu Mare sunt absolut delicioase, dulci si parfumate, la fel ca cele de la tara de la bunica (am avut weekendul trecut si capsuni de la tara).

    Ciresele de pe piata sunt si din Grecia/Spania, sunt si romanesti - acelea mai mici si mai ieftine sunt romanesti. Eu am luat 2 kg de cirese de Vrancea, foarte aromate, dulci-acrisoare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar acum m-am intors de la tara, am mai gasit cateva ratacite prin gradina si chiar au fost gustoase.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai incerc, inca nu am testat tot ceea ce e pe piata, dar din ce am luat pana acum, nimic nu a fost pe placul meu.

    RăspundețiȘtergere
  9. plioti nicoletta manuela9 iunie 2015 la 19:16

    nu am cumparat din piata, am un pom pe care-l pandesc de cateva zile....maine il atac! :)

    RăspundețiȘtergere

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...