joi, 31 martie 2016

Ce inseamna postul pentru mine


Inca de cand eram de-o schioapa, bunica ma lua frumos de-o parte si imi zicea: Mamaie, atunci cand este post, trebuie tinut cap-coada. Si facea mereu paralela la chinurile indurate de Mantuitor pentru omenire. Eu nu am vazut-o niciodata mancand ceva "de dulce" atunci cand era post, mai ales cand era postul Pastelui. Cam in spiritul asta ne-a educat bunica.
Dar cel mai important lucru, spunea ea, nu este postul trupesc, ci cel spiritual. Ne-a invatat sa fim buni, iubitori, rabdatori si sa incercam mereu sa daruim sau sa ajutam pe cineva aflat la nevoie, fara a astepta ceva in schimb. Asa e bunica, asa a trait toata viata.

Din pacate am pierdut pe parcursul vietii anumite notiuni, pe care le-am invatat de la ea. Post am inceput sa tin foarte rar spre deloc, stresul si anumite probleme ma fac insuportabila cateodata si de aceea tind sa ranesc anumite persoane din jur, fara intentie. Dar chiar imi doresc sa schimb asta...



Si cred ca postul ar trebui sa insemne: rabdare, liniste, bunatate, dragoste, dorinta de a schimba lucrurile urate in lucruri frumoase, pace, bunavointa, arta de a darui, asta pe langa renuntarea la alimentele care provin de la animale. Si mai cred ca acest post ar trebui tinut toata viata, daca s-ar putea. Vorbesc despre cel spiritual...

Insa pe langa postul spiritual, ne-ar ajuta mult si cel trupesc, ba chiar ne aduce numeroase beneficii pentru sanatate.

"Un studiu, realizat de cercetătorii de la University of Southern California, sugerează că postul impulsionează celulele stem să producă noi celule albe în sange, care luptă cu infecţiile. În plus, că postul are efecte pozitive în întărirea sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă au descoperit că postul prelungit reduce enzima PKA, care este asociată cu procesul de îmbătrânire şi cu un hormon care creşte riscul de apariţie a cancerului şi a tumorilor. Studiul a analizat persoane care au ţinut post timp de două sau patru zile consecutiv pe o perioadă de şase luni." - sursa


Pentru voi ce inseamna postul?



Un comentariu:

  1. Apropo de experimentul din California - ei fiind in America sunt preponderent penticostali, deci prin "post" ei inteleg post negru, nu doar renuntarea la produsele de origine animala.
    Postul a inceput sa capete o latura comerciala... au aparut parizerul de post, cascavalul de post, crenvurstii de post... numai sa nu facem sacrificii, sa nu suferim, sa nu iesim prea mult din zona de confort.
    Eu am o alimentatie preponderent vegana si in acceptiunea unora sunt sfinta sfintelor, ca tin un fel de post permanent... Eu cred ca postul fara Dumnezeu in centrul lui nu este decat o dieta... o dieta tinuta de un om moral, daca e sa aducem in discutie si partea spirituala. Iar postul si rugaciunea merg mana in mana... ne ajuta sa renuntam la placerile vietii si sa ne concentram mai mult pe ceea ce conteaza mai mult - asupra sufletului si relatiei noastre cu Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...