luni, 23 martie 2015

Mit sau adevar: Ingrasa fructele?


  Am auzit atatea pareri pro si contra pe aceasta tema, incat am zis sa-mi spun si eu parerea in 2-3 cuvinte. Unii zic ca ar ingrasa, altii zic ca nu, unele diete exclud din start fructele din alimentatie, altele se bazeaza doar pe fructe. Anumiti antrenori de fitness ti-ar scoate imediat fructele din dieta, pe cand nutritionistul zice ca trebuie sa mananci mai multe fructe. Pe cine sa mai crezi?

 Dar, sa incepem cu inceputul, vorba aceea...


 Ce este fructoza?
 Fructoza este un compus organic care apartine clasei zaharidelor. Este cea mai raspandita monozaharida, dupa glucoza. Mai pe intelesul tuturor, fructoza este cea mai dulce forma de zahar natural. Aceasta se regaseste in forma ei libera in: fructe, in miere, in unele legume si in cereale.



Cum actioneaza aceasta in momentul ingerarii?
  In momentul in care mancam un aliment din categoriile enumerate mai sus, fructoza din acesta este trimisa direct la ficat, unde este stocata sub forma de glicogen si descompusa lent, in sange. Daca ficatul este plin de glicogen, acesta va transforma toata fructoza primita, in trigliceride, ceea ce nu e prea bine. Asta inseamna ca va depozita surplusul de fructoza sub forma de grasime.

Deci, raspunsul la intrebarea "Ingrasa sau nu fructele?" depine de urmatoarele aspecte:

  • Ingrasa daca le mananci in exces;
  • Ingrasa daca le mananci in diverse combinatii, mai ales cu ceva dulce, ceva care contine glucoza (de exemplu: salata de fructe cu frisca)
  • Ingrasa daca le mananci imediat dupa o masa copioasa, pentru ca tocmai ai dat de lucru ficatului si nu are timp sa proceseze si fructoza din fructe;
  • Ingrasa da le mananci inainte de masa, tocmai pentru ca nu-i dai timp ficatului sa proceseze ce i-ai dat, pentru ca imediat ii dai altceva;
  • Ingrasa daca le mananci seara, deoarece, dupa o zi in care i-ai tot dat ficatului de lucru, seara va procesa mult mai greu fructoza din fructe si o parte o va transforma in grasime.

Dar pe de alta parte, fructele:
  • Nu ingrasa daca mananci doua, trei fructe pe zi, sub forma de gustare, intre mese, la interval de 2, 3, ore de la ultima masa;
  • Nu ingrasa daca nu faci excese, valabil pentru orice alt aliment;
  • Nu ingrasa daca le consumi dimineata, la micul-dejun, fiind o foarte buna sursa de energie.        
 In concluzie: parerea mea este ca adevarul sta undeva la mijloc, o parte este mit, iar o alta parte este adevar, depinde cum si cand le consumi.


Tu ce parere ai?  Ingrasa sau nu fructele?



11 comentarii:

  1. Micul meu dejun este un smoothie in fiecare dimineata, iar uneori, seara, cand nu prea mi-e foame sau nu ma simt bine, consum pe post de cina un platou de fructe. Oare se cheama exces daca mananc uneori 2 mese de fructe pe zi? :P Asadar pentru mine fructele sunt o masa de sine statatoare, nu le combin cu mancarea. Si nu, nu ma ingras de la ele.

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte bine daca reusesti sa le mananci ca atare, fara sa le combini, asta e varianta ideala. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai nu prea imi plac altfel... tartele cu fructe nu ma dau pe spate, compoturile nu prea, gemurile nu prea... doar dulceata de visine savurez cu placere cand si cand. Fructele cu frisca sau ciocolata mi se par niste ciudatenii... Pentru mine cele mai bune fructe sunt cele crude.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am tenul uscat si am folosit acest ulei o perioada pe post de crema de fata. Relatia noastra s-a incheiat in momentul in care mi-a aparut primul cos pe nas de la el :( mie, care n-am avut cosuri in viata mea... Oricum, nu m-a impresionat ca si textura (cam vascos) si nici ca putere de hidratare. Eu prefer uleiul de macadamia si uleiul de migdale dulci.

    Parul arata binisor dupa folosirea uleiului, dar sa lamurim un lucru - nici un produs nu reuseste sa repare varfurile despicate. Le poate ameliora aspectul si poate impiedica despicarea altor varfuri- atat. Un fir despicat nu poate fi lipit la loc cu nici un ulei.

    Mie personal imi place mai mult aspectul parului dupa folosirea uleiului de cocos decat dupa folosirea uleiului de argan. Prin urmare, din punctul meu de vedere e un ulei cam scump raportat la ceea ce stie sa faca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici eu nu ma omor dupa fructe, nici dupa legume, dar trebuie le consumam, ca au vitamine si minerale. Prefer un smoothie rapid, dimineata la micul dejun, ca si tine. In rest mananc fructe de sezon: in mai cirese, in iunie capsune, prin august pepene, piersici si spre toamna afine si mure.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah, mie imi plac foarte mult fructele, dar crude, simple, nepreparate termic. Iubesc fructele si legumele, nu mi-a putea imagina viata fara ele (am un regim alimentar preponderent vegan). Mie imi plac toate fructele in toate anotimpurile, nu fac discriminare, n-astept fructele de sezon (traiasca fructele congelate iarna!).

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu ulei de cocos nu am incercat, am mai auzit ca ar fi foarte bun.

    Intr-adevar este destul de scump uleiul de argan, insa mie mi-a mai domolit "coama", il mai netezeste. Eu am volum cat cuprinde si nu e nici cret, nici drept.

    Cat despre reparat varfuri despicate, nu le repara in profunzime, doar le netezeste(sau cel putin asa imi da senzatia).

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt de acord cu ce ai scris. Dacă nu sunt combinate aiurea, fructele nu au cum să îngrașe. Pentru că din punct de vedere caloric au foarte puține calorii. Uneori mai înlocuiesc o masă cu fructe, dar asta mai mult în sezonul cald.
    Părerea mea este că orice aliment, fie el plin de grăsimi sau zaharuri, nu îngrașă dacă e consumat în prima parte a zilei și într-o cantitate mică. Iar dacă facem și mișcare în mod regulat, atunci nu văd pentru ce ne-am face griji.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nimic nu ingrasa daca este mancat dimineata. :) Testat pe propria piele. Poti manca si ciocolata si inghetata si orice altceva, daca este mancat dimineata. De ce ? Fiindca imediat dupa somn, organismul este slabit si metabolismul e atat de rapid, incat arde tot ce ii dai. Si eu am observat la mine ca daca de ex nu mananc dimineata ceva dulce, voi manca seara. Asa ca m-am invatat cumva ca, chiar daca nu mi e pofta de un anumit aliment, sa-l mananc dimineata, stiind ca mai tarziu nu am voie.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-adevar, dimineata arzi cele mai multe calorii, iar metabolismul lucreaza la parametrii maximi. De aceea majoritatea nutritionistilor recomanda fructele la masa de dimineata.

    Sunt de acord cu tine. :)

    RăspundețiȘtergere

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...